Počet obetí zemetrasenia naďalej rýchlo stúpa. Obetí je viac ako 36 000

Veronika Salayová

Prešiel týždeň od katastrofického zemetrasenia v Turecku a Sýrii a počet obetí naďalej rastie rýchlym tempom. Obete sa počítajú v tisícoch a už ich počet presiahol číslo 36 000. Šanca na nájdenie preživších je už takmer nulová. 

Týždeň po tom, čo dve zemetrasenia s magnitúdou 7,8 a 7,6 zrovnali so zemou oblasti južného Turecka a severnej Sýrie, počet obetí naďalej rastie pomerne rýchlym tempom.

Po pondelkovom katastrofálnom zemetrasení v Turecku a Sýrii dosiahol počet obetí podľa najnovších aktualizácií najmenej 36 217, pričom v Turecku je ich 31 643 a v Sýrii  4 574. Šéf humanitárnej pomoci OSN Martin Griffiths uviedol, že očakáva, že počet obetí sa minimálne zdvojnásobí.

Týždeň po ničivom zemetrasení sa pátracie tímy naďalej pokúšajú nájsť pod troskami preživších – aj keď humanitárne agentúry a úrady varovali, že šance na nájdenie preživších sú už málo pravdepodobné. Prvých 72 hodín od katastrofy sú pre záchranu preživších kľúčové, následne šance rýchlo klesajú. 

Ako sa hovorí, nádej zomiera posledná, a sem-tam sa podarí aj zázrak – ako to bolo aj v prípade muža, ktorého hasiči našli na žive po 167 hodinách v Antakyi v provincii Hatay na juhu Turecka. 

Dnes dokonca po 175 hodinách záchranári našli ženu uväznenú pod troskami v tureckej provincii Hatay.

Státisíce ľudí bez domova

Turecko uviedlo, že spolu až 80 000 ľudí stále leží v nemocniciach a viac ako 1 milión obyvateľov je bez strechy nad hlavou a zdržiavajú sa v dočasných prístreškoch, no niektorí také šťastie nemajú. Státisíce obyvateľov spia pod holým nebom, pričom nočné teploty tento týždeň klesajú k 0 °C, lokálne ešte nižšie.

V južnej tureckej provincii Hatay, jednej z oblastí najviac zasiahnutých zemetrasením, občania uviedli, že spia vo svojich autách alebo v provizórnych stanoch pod stánkami na trhu, pretože nemajú kam ísť.

Prezident Recep Tayyip Erdoğan v prejave minulú stredu v stanovom mestečku v Kahramanmaraş, blízko epicentra zemetrasenia, prisľúbil, že štát okamžite poskytne vysídleným pomoc. Tí, ktorých domy boli zničené alebo ktorí nevedeli, či sa môžu bezpečne vrátiť, budú ubytovaní v hoteloch, prisľúbil turecký prezident

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd