Počet obetí zemetrasenia v Japonsku sa zvýšil. Hasiči stále pátrajú po preživších pod troskami budov

Počet obetí zemetrasenia v Japonsku sa zvýšil. Hasiči stále pátrajú po preživších pod troskami budov
Zuzana Macháčová

Počet obetí zemetrasenia, ku ktorému došlo v pondelok pri pobreží Japonska, sa zvýšil. Nešťastie si vyžiadalo životy najmenej 78 ľudí. Hasiči stále pátrajú pod troskami budov.

Najmenej 78 ľudí zomrelo v dôsledku zemetrasenia, ktoré v pondelok po 16:00 miestneho času zasiahlo prefektúru Ishikawa pri Japonskom mori, a ďalších 51 je nezvestných.

Záchranári stále hľadajú ľudí pod troskami,  informovala v stredu tlačová agentúra Kjódo. Zemetrasenie bolo cítiť v širokej oblasti od Hokkaida na severe Japonska až po juhozápadnú oblasť Kjúšú.

Náročná záchranná akcia

V oblastiach postihnutých katastrofou pracujú tisíce vojakov, hasičov a policajtov. Záchrannú akciu však sťažujú neprejazdné cesty, ako aj dážď a nízke teploty. V noci z utorka na stredu hasiči prehľadávali trosky budovy v centre mesta Wajima, ktoré zemetrasenie ťažko zasiahlo.

Miestne úrady informovali o niekoľkých prípadoch ľudí uväznených pod troskami zrútených budov. V prefektúre Ishikawa sa stále nemohlo vrátiť do svojich domovov 33 000 evakuovaných osôb a viac ako 30 000 domov zostalo v stredu bez elektriny.

V Ishikawe a dvoch susedných prefektúrach nemalo tečúcu vodu 110 000 domácností. Miestne médiá zdôraznili, že celý rozsah škôd a obetí zostáva nejasný aj 2 dni po zemetrasení.

„Od zemetrasenia prešlo viac ako 40 hodín. Bojujeme s časom a ja verím, že teraz je kľúčový moment v tomto boji," povedal v stredu na tlačovej konferencii japonský premiér Fumio Kishida.

Mnoho ľudí čaká na pomoc pod zrútenými budovami

Japonský premiér v utorok povedal, že rozsah škôd je obrovský. Mnohé budovy sa zrútili a cesty sú na mnohých miestach popraskané a neprejazdné. 

Vláda vyslala záchranné tímy Leteckej sebaobrany, polície a hasičských zborov a robí všetko, čo je v ich silách, aby zachránila ľudské životy," povedal.

Premiér dodal: „Dostali sme správy, že veľa ľudí stále čaká na pomoc pod zrútenými budovami. Asi tri tisícky záchranárov mali problémy dostať sa na severný cíp polostrova, kde pri prelete helikoptérou nad oblasťou zúrili mnohé požiare. Rozsiahle škody sú aj v infraštruktúre."

V utorok sa na tokijskom letisku Haneda zrazilo osobné lietadlo spoločnosti Japan Airlines s menším lietadlom pobrežnej stráže, ktoré letelo na letisko Niigata na západnom pobreží Japonska. Toto lietadlo išlo pomôcť tým, ktorých postihlo masívne zemetrasenie. Lietadlo spoločnosti Japan Airlines, z ktorého bolo evakuovaných takmer 400 ľudí, začalo horieť. 

Úrady uviedli, že 90 % domov mohlo byť zničených v Suzu, meste s viac ako 5 000 domácnosťami v blízkosti epicentra. Situácia je katastrofálna," povedal starosta Suzu Masuhiro Izumiya.

Kvôli zemetraseniu bolo zrušených aj mnoho letov a vlakov. Uzavreté bolo letisko v Noto, kde bola poškodená dráha, terminál a prístupové cesty. Asi 500 ľudí uviazlo vo svojich autách na parkovisku, informoval NHK.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd