Počet veľkých lesných požiarov sa za posledných 20 rokov zdvojnásobil

Dominik Cenkner

Od začiatku dvadsiateho prvého storočia prudko stúpol počet veľkých lesných požiarov, ktoré ohrozujú človeka, prírodu i infraštruktúru. Podľa autorov novej štúdie je tento nárast spojený s klimatickou zmenou neočakávane veľký. Svoje zistenia vydali v odbornom časopise Nature Ecology & Evolution.

Podľa novej štúdie zverejnenej na konci júna sa počet aj intenzita extrémnych lesných požiarov v posledných dvoch desaťročiach celosvetovo viac ako zdvojnásobila. Autori uviedli, že hlavnou príčinou je otepľovanie planéty ľudskou činnosťou.

Na základe satelitných záznamov skúmali vedci takmer tri tisícky požiarov s obrovskou silou, ku ktorým došlo v rokoch 2003 až 2023. Za túto dobu zistili, že došlo k ich 2,2-násobnému nárastu. Intenzita dvadsiatich najextrémnejších požiarov v každom roku sa tiež viac ako zdvojnásobila – čo je tempo, ktoré „sa zrejme zrýchľuje“, uvádza štúdia.

 

Znepokojivé výsledky štúdie

„Očakával som síce nejaký nárast, ale táto rýchlosť ma znepokojuje,“ uviedol hlavný autor štúdie, Calum Cunningham, z Tasmánskej univerzity v Austrálii. „Dopady klimatických zmien už nie sú len vecou budúcnosti. Práve teraz sme svedkami vplyvu ohrievania atmosféry,“ uviedol pre agentúru AFP.

Šesť najextrémnejších rokov z hľadiska intenzity a početnosti lesných požiarov nastalo od roku 2017, uvádza štúdia. Vôbec najhorší bol pritom rok 2023, pretože počas neho vedci zaznamenali vôbec „najextrémnejšiu intenzitu lesných požiarov“ zo skúmaného obdobia.

Oblasťami, kde došlo k najväčšiemu nárastu extrémnych požiarov, sú hlavne Severná Amerika, severná časť Eurázie a tiež Austrália.

S veľkým lesným požiarom bojujú aj v Grécku

S približne 50 požiarmi lesných a krovinatých porastov bojovali za posledných 24 hodín hasiči v Grécku. Takmer všetky sa však podarilo rýchlo dostať pod kontrolu, informuje o tom TASR.

Požiare sa rozhoreli okrem iného na ostrovoch Kos, Chios a Kréta. Na ostrove Chios sa pri likvidácii požiaru ľahko zranilo šesť hasičov. Za spôsobenie požiaru polícia zadržala 63-ročného muža, nebolo však bezprostredne známe, či to urobil úmyselne alebo z nedbanlivosti.

 

Na ostrove Kos museli cez noc evakuovať viaceré obce a hotely. Asi 10 000 ľudí dočasne evakuovali do iných ubytovacích zariadení a športových areálov v okolí. Spravodajský portál Kos24 v utorok ráno informoval, že požiar je z veľkej časti pod kontrolou a obyvatelia a turisti sa môžu vrátiť. Požiar sa rozhorel aj pri krétskej metropole Iraklio, no v bezprostrednom ohrození neboli obyvatelia ani turisti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd