Pod aktívnou ruskou sopkou sa silno trasie zem. Vulkanológovia sú v pohotovosti. Čo sa deje?

Veronika Salayová

K slovu sa opäť hlási jedna z najaktívnejších a najnebezpečnejších ruských sopiek − Šiveluč. Pod aktívnou sopkou na Kamčatke sa silno trasie zem. Otrasy vzbudzujú obavy pred ešte silnejšou erupciou, než bola tá posledná pred tromi týždňami.

Šiveluč, ktorý sa nachádza v centre Kamčatky vo východnom Rusku a len 450 kilometrov od hlavného mesta Petropavlovsk-Kamčatskij, je jednou z najvýznamnejších sopiek na svete.

Východná Kamčatka zaznamenala počas víkendu až 15 silnejších otrasov, informuje geofyzikálna služba Ruskej akadémie vied. Hypocentrum zemetrasení sa pohybovalo okolo 10 km.

Otrasy vzbudzujú obavy

Najsilnejší otras dosiahol magnitúdu 4,6 a vyskytol sa 80 až 90 kilometrov od mesta Usť-Kamčatsk. V noci z nedele na pondelok sa objavilo ďalšie zemetrasenie, rovnako s magnitúdou 4,6. 

Šiveluč je jednou z najväčších a najaktívnejších sopiek na svete s pravidelnými erupciami. Posledná erupcia sopky začala 10. apríla. V dôsledku toho došlo v regióne k najväčším nánosom sopečného popola za posledných 60 rokov, ktorý zasypal niekoľko miest na východe polostrova.

Sopka je naďalej veľmi aktívna a zemetrasenia pod sopkou vzbudzujú obavy vulkanológov, ale aj obyvateľov žijúcich pod sopkou.

Aktivitu sopky pozorne monitorujú

Vulkanológovia naďalej veľmi pozorne monitorujú činnosť vulkánu. Pod sopkou zrejme dochádza k pohybu magmy, v dôsledku čoho vznikajú aj silnejšie otrasy. 

To, či hrozí ďalšia veľká erupcia sopky Šiveluč, sa nedá potvrdiť ani vylúčiť, informujú odborníci. 27. apríla sa skupina miestnych vulkanológov pod vedením Alexeja Demjančuka vybrala preskúmať následky nedávnej masívnej erupcie Šiveluč na juhu sopky.

Zistili, že pyroklastický tok sa zastavil asi 2 km od mosta cez rieku s hrúbkou nánosu popola asi 10 cm. Súdiac podľa najnovšej satelitnej snímky sopky sa zdá, že nánosy toku sopečného prachu pokrývajú oblasť približne 100 km2 a dosahujú vzdialenosť 21 km od oblasti lávového dómu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd