Pod európskym supervulkánom sa stále intenzívne trasie zem. Zaznamenali už vyše 1 000 zemetrasení

Pod európskym supervulkánom sa stále intenzívne trasie zem. Zaznamenali už vyše 1 000 zemetrasení
Veronika Salayová

Európsky supervulkán Flegrejské polia začína byť viac a viac nepokojný. Od septembra prebieha pod touto nebezpečnou talianskou sopkou seizmický roj. 

Vezuvské observatórium INGV informuje, že počet zemetrasení pod supervulkánom Flegrejské polia (alebo Campi Flegrei) presiahol číslo 1 000 a zem sa neprestáva triasť.

V priebehu mesiaca september 2023 bolo zaznamenaných spolu 1 106 zemetrasení s maximálnou magnitúdou 4,2. Z toho počtu malo však 1 017 zemetrasení, teda 92 % z celkového počtu, veľkosť menšiu ako 1,0 magnitúdy.

Celkovo bolo lokalizovaných 761 zemetrasení, ktorých epicentrum sa nachádzalo najmä medzi Pozzuoli, Agnano, oblasťou Solfatara-Pisciarelli, Bagnoli a zálivom Pozzuoli, čo sú všetko oblasti pod supervulkánom, vysvetľujú odborníci z Vezuvského observatória. 

Zdroj: INGV
Zdroj: INGV

Zem sa dvíha rýchlym tempom

To, že sa niečo deje, potvrdzujú aj geologické merania, ktoré sú pomerne znepokojivé − zdvih v oblasti Pozzuoli totiž dosiahol až 1,15 metra, a to od roku 2005 do týchto dní.  

„Vztlak zaznamenaný na stanici RITE GNSS je od novembra 2005 približne 115 cm, z toho približne 82 cm od januára 2016. V intervale 21. – 23. 9. bolo na stanici RITE GNSS zaznamenané zdvihnutie zeme o približne 1 cm,“ informujú odborníci z INGV. 

Talianski vulkanológovia vydali varovanie žltého stupňa v oblasti supervulkánu a začali aj s predbežnými prípravami na evakuáciu obyvateľstva, keďže tento supervulkán sa nachádza v blízkosti Neapolu.

Medzi Talianmi sa šíri panika

Je samozrejmé, že obyvatelia žijúci pod supervulkánom sú vystrašení, ale zatiaľ bezprostredná a náhla erupcia supervulkánu nehrozí, ubezpečujú odborníci a nechcú, aby sa šírila zbytočná panika. 

Erupcia sopky sa síce nedá s určitou vylúčiť, no zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa tak malo stať. Vulkanológovia pozorne monitorujú oblasť 24 hodín denne a každú zmenu náležite vyhodnocujú. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd