Pod európskym supervulkánom sa opäť trasie zem. Vulkanológovia sú v pozore

Pod európskym supervulkánom sa opäť trasie zem. Vulkanológovia sú v pozore
Veronika Salayová

Pod najnebezpečnejším supervulkánom v Európe sa trasie zem. V tejto oblasti dochádza k menším otrasom, no vo štvrtok zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 3,8. Naznačuje to, že pod sopkou sa niečo deje. 

Taliansky inštitút geofyziky a vulkanológie (INGV) informoval, že vo štvrtok okolo 19:45 hod. došlo v oblasti supervulkánu Campi Flegrei, ktorý je známy aj ako Flegrejské polia, k zemetraseniu.

Otrasy pod najnebezpečnejším európskym supervulkánom dosiahli magnitúdu 3,8 a išlo o najsilnejšie otrasy zaznamenané v oblasti za posledných 10 rokov.

Otrasy spôsobili paniku

Zemetrasenie pocítili aj obyvatelia vo väčšine Neapola, ktorý je od supervulkánu vzdialený len pár desiatok kilometrov, informovala talianska tlačová agentúra ANSA. Otrasy škody síce nespôsobili, ale vyvolali paniku a vystrašení ľudia vyšli do ulíc. 

Aj keď bol otras relatívne malý, táto oblasť zostáva pod neustálym pozorovaním seizmológov. Flegrejské polia sú kalderou supervulkánu s priemerom asi 15 kilometrov.

V tejto oblasti sa nachádza 24 kráterov a sopečných kužeľov, a nachádza sa tu aj 80-tisícové mesto Pozzuoli. Posledná erupcia sopky bola zaznamenaná v roku 1538 a od roku 2012 sa tu pozoruje postupný zdvih zeme.

„Zatiaľ nie sú žiadne známky náhlych zmien v porovnaní so spozorovanými zmenami za posledných 10 rokov,“ povedal pre ANSA Giovanni Macedonio z INGV. Pripomenul však, že v regióne platí „žltý poplach“, ktorý si vyžaduje pozorovanie oblasti 24 hodín denne.

Začne sa rozsiahlejší výskum

V posledných týždňoch zaznamenávajú odborníci zdvih zeme okolo 1,5 centimetra za mesiac a frekvencia zemetrasení sa pomaly zvyšuje. V najbližších mesiacoch sa preto uskutoční rozsiahlejší výskum, ktorý zistí, do akej miery sa zrýchľuje proces zvyšovania terénu.

V súčasnosti žije v oblasti pod supervulkánom s najvyšším rizikom, čiže v červenej zóne, približne 500 000 ľudí a ďalších 800-tisíc ľudí žije v ohrozenej žltej zóne. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd