Pod Gibraltárom sa začali diať veľké veci. Platne pod Atlantikom vyvolajú obrovskú zmenu

Pod Gibraltárom sa začali diať veľké veci. Platne pod Atlantikom vyvolajú obrovskú zmenu
Veronika Salayová

Nový vedecký objav naznačuje, že pod sa Gibraltárom sa dejú veľké zmeny. V dôsledku týchto zmien sa môže začať Atlantický oceán zmenšovať. Ako to?

Atlantický oceán sa môže začať zmenšovať, uviedla nová štúdia publikovaná v časopise Geology. Oceány nie sú nevyhnutne trvalou súčasťou Zeme, pretože sa môžu objavovať a zatvárať vďaka práci platňovej tektoniky. 

Presnejšie povedané, subdukčné zóny, čo sú zóny, kde sa tektonické platne prešmykujú cez seba a pod seba, môžu tlačiť pevninu, aby otvorili alebo uzatvorili jednotlivé oceány.

Hrozia silné zemetrasenia

Výskumníci zistili, že neaktívna subdukčná zóna pod Gibraltárskym prielivom v skutočnosti nie je neaktívna, ale bola len dočasne spomalená, pretože táto doska je veľmi úzka a snaží sa strhnúť celú atlantickú platňu. 

 

Teraz však môže začať migrovať smerom do Atlantického oceánu, čím sa začne proces zmenšovania oceána. Tento posun však so sebou nesie aj vyššie riziko silnejších zemetrasení a aj sopečnej činnosti, čo je nie veľmi dobrá správa pre Európu. 

Tento nový poznatok vedcom, že subdukčná zóna pri Gibraltári vlastne nie je mŕtva, iba je dočasne spomalená, podľa geológov znamená, že v oblasti možno v budúcnosti očakávať veľmi silné zemetrasenia.

Treba ešte pripomenúť, že práve neďaleko odtiaľ v Lisabone v roku 1755 nastalo jedno z najsilnejších zemetrasení modernej histórie. Zemetrasenie vtedy dosiahlo silu s magnitúdou 9. Tá spôsobila ničivú vlnu tsunami, následkom čoho zomrelo 60- až 100-tisíc ľudí.

 

Pôjde o dlhý proces

Nový výpočtový 3D model, vyvinutý autormi, ukazuje, že táto pomalá fáza bude trvať ďalších 20 miliónov rokov. Potom subdukčná zóna Gibraltáru sa viac posunie smerom k Atlantickému oceána a zrýchli sa.

To bude začiatok náhlych zmien na zemskej kôre na východnej strane Atlantiku a zároveň to môže byť aj začiatok uzatvárania a zmenšovania Atlantiku. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd