Pod ruským permafrostom sú tisíce rokov staré baktérie a vírusy

Rusko Veronika Salayová

Zmena podnebia by mohla znovu prebudiť tisícky rokov staré baktérie a vírusy pod permafrostom na ruskom Sibíri, čo by potencionálne mohlo byť novou hrozbou pre ľudstvo. 

Bilióny mikróbov zostali uzamknuté v arktickom permafroste v „hlbokom spánku“ tisíce rokov. Otepľovanie na Arktíde by potenciálne mohlo tieto staré baktérie a vírusy prebudiť, uvádza IFL science.

Nedávne výskumy potvrdili, že Arktída sa v dôsledku zmeny podnebia otepľuje dvakrát rýchlejšie ako zvyšok sveta. So zvyšujúcimi teplotami sa postupne roztápajú ľadovce aj permafrost na ruskom Sibíri.

Je známe, že zmrazená voda obsahuje neuveriteľné množstvo mikrobiálnej biodiverzity, od vírusov a baktérií až po huby a riasy. V prípade, ak by sa permafrost roztopil, tieto mikróby by sa mohli dostať do kontaktu so zvieratami a ľuďmi. Je veľmi pravdepodobné, že veľa z týchto druhov mikróbov v permafroste nebude pre nás známych. 

Vedci začiatkom tohto roka zverejnili predbežné výsledky skúmajúce starodávne vírusy zachytené vo vzorkách odobratých z 15 000 rokov starého ľadu z ľadovej čiapky Guliya na severozápade tibetskej plošiny v Ázii. Ich analýza vzoriek ľadového jadra odhalila viac ako 30 vírusových skupín, z ktorých 28 bolo pre vedu nových.

Topenie permafrostu preto vyvolalo mnohé otázky ohľadom toho, čo by tieto vírusy a baktérie mohli spôsobiť po kontakte s človekom. Dohady odborníkov sú, samozrejme, len v teoretickej rovine. Navyše neexistuje žiadny dôkaz o tom, že akýkoľvek roztopený a „oživený“ mikrób môže infikovať ľudí alebo iné cicavce.

Vedci sa zamýšľajú aj nad tým, že keď tieto milióny mikroorganizmov znovu ožijú, začnú opäť dýchať, uvoľnia do atmosféry obrovské množstvo oxidu uhličitého a metánu, čo prispieva ku globálnemu otepľovaniu.

Pri pesimistickom vývoji udalostí by to teoreticky mohlo prehĺbiť klimatickú krízu planéty, čo by viedlo k ešte výraznejšiemu topeniu permafrostu. Ide o začarovaný kruh udalostí, preto mnohí enviromentálni aktivisti sa stále hlasnejšie ozývajú a nabádajú k ochrane našej planéty. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd