Pod Strečnom spadla skala. Zasiahla viaceré autá. K tragédii tu už došlo

Peter Minárik

Na jednu z najvyťaženejších ciest na Slovensku sa zrútila obrovská skala, ktorá zasiahla niekoľko vozidiel. Oblasť je známa svojou geologickou nestabilitou.

Na úseku cesty I. triedy medzi Martinom a Žilinou došlo takmer k nešťastiu. Na vyťaženú vozovku sa podľa informácii Zelenej vlny zrútila skala, ktorá poškodila niekoľko áut.

K udalosti došlo krátko po 19:00, kedy tento úsek patrí k najvyťaženejším. Podľa aktuálnych informácii si pád skaly nevyžiadal zranených ani obete a doprava sa postupne obnovuje.

Problémový svah

Úsek pod Strečnom je známy svojou nestabilitou. V oblasti panujú zložité geologické podmienky. Len nedávno došlo k zosuvu krajnice, pre ktorú museli zúžiť premávku do dvoch pruhov a v nasledujúcich týždňoch bude prebiehať celková zmena organizácie dopravy.

Problémový je aj úsek nad vozovkou. Už v rokoch 2016 až 2017 došlo k sanácii skalného brala Strečno, ktorá si vyžiadala náklady vo výške 1,24 milióna eur.

V nasledujúcich rokoch došlo k inžinierskogeologickému prieskumu svahových deformácii aj v ďalších častiach a vypracovali sa projektové dokumentácie.

K tragédii už došlo

Úsek cesty I. triedy medzi Martinom a Žilinou patrí k najproblémovejšiemu úseku na našom území a čaká sa na dobudovanie diaľnice D1 medzi Žilinou a Vrútkami.

V danom úseku už došlo k niekoľkým pádom skál. V roku 2007 spadla skala na auto 19-ročnej Češky, ktorá na následky zranení zomrela.

K poslednému mohutnému pádu skál došlo v auguste. Na úsek spadlo niekoľko skál, ktoré poškodili vozidlá. V lete však k zraneniam nedošlo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd