Ak ste si mysleli, že taliansky SUPERVULKÁN sa upokojil, tak NIE. Stále sa pod ním trasie zem

Ak ste si mysleli, že taliansky SUPERVULKÁN sa upokojil, tak NIE. Stále sa pod ním trasie zem
Veronika Salayová

Taliansky supervulkán Flegrejské polia je naďalej veľmi nepokojný a prebieha pod ním seizmický roj. Zemetrasenia s magnitúdou okolo 2,0 sú naďalej veľmi časté.

Vezuvské observatórium naďalej informuje, že v oblasti pod supervulkánom dochádza k seizmického roju. Zemetrasenia síce nie sú silné, ale naďalej sa zem po sopkou Flegrejské polia chveje, čo pochopiteľne vzbudzuje strach obyvateľov žijúcich v tejto oblasti.

„Vzhľadom na situáciu, ktorú zažívame, existuje strach. Ľudia dokonca vyšli do ulíc, pretože pocítili šok, ale momentálne nie sú žiadne správy o škodách,“ vysvetlil pre Adnkronos starosta mesta Pozzuoli, ktoré leží pri supervulkáne, Gigi Manzoni. 

Veľký strach z erupcie supervulkánu

Najväčší strach Talianov nastal večer 20. mája, kedy oblasť zasiahlo najsilnejšej zemetrasenie s magnitúdou 4,4 v Pozzuoli, neďaleko Neapolu. Takéto silné zemetrasenie totiž pod sopkou nebolo zaznamenané už najmenej 40 rokov. Už je to viac ako tri týždne a ľudia majú neustále strach.

 

Hasiči a statici odvtedy vykonali vyše 1 000 kontrol stability budov, pričom zemetrasenie porušilo statiku na 76 domoch a budovách v Pozzuoli, kde bol vydaný príkaz na vysťahovanie.

Môže supervulkán Flegrejské polia vybuchnúť?

To, že sa zem okolo supervulkánu dvíha, nie je žiadnou novinkou, ale ide o súčasť tzv. bradyseizmu. Tento výraz pochádza z gréčtiny („pomalý pohyb“) a opisuje slabé zemetrasenia, pri ktorom sa zem dvíha a klesá. 

Aktuálne sa zem pomalým tempom dvíha, čo naznačuje pohyb a presun magmy pod povrchom zeme. Supervulkán Flegrejské polia sa teda pomaly prebúdza

Aj keď erupcie sopiek nie je ich možné predpovedať, odborníci predsa len vedia na základe zmien povrchu zeme a iných meraní zistiť, či sa k erupcii schyľuje, alebo nie. Vulkanológovia ubezpečujú širokú verejnosť, že nič nenasvedčuje tomu, že by malo dôjsť k rýchlej a náhlej erupcii v priebehu najbližších dní či týždňov.

Supervulkán sa síce prebúdza, ale je iba na začiatku svojej dlhej cesty. Odborníci predpovedajú, že zemetrasenia sa budú naďalej v okolí sopky vyskytovať, a dokonca môžu byť aj silnejšie a dosiahnuť silu až 5,0 magnitúdy.

 


 Taliansky supervulkán Flegrejské polia je monitorovaný ako žiadna iná sopka na svete, takže nateraz nie je žiaden dôvod na obavy, ubezpečujú vulkanológovia. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd