Pod Vezuvom sa silno triasla zem. Vulkanológovia hovoria o reaktivizácii sopečných zlomov

Pod Vezuvom sa silno triasla zem. Vulkanológovia hovoria o reaktivizácii sopečných zlomov
Veronika Salayová

Talianski vulkanológovia zaznamenali pod Vezuvom zemetrasenie, ktoré pocítili aj obyvatelia Neapolu. Odborníci vysvetľujú, čo sa pod nebezpečným vulkánom deje.

V pondelok o 19.08 hod. seizmometre pod talianskym vulkánom Vezuv zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 3,0. Otrasy pocítili aj obyvatelia neďalekého Neapolu.

Takéto pomerne citeľné zemetrasenie je pod Vezuvom veľmi zriedkavé a, pochopiteľne, obyvatelia Neapolu ostali poriadne vystrašení.

Národný inštitút geofyziky a vulkanológie (INGV) potvrdil, že táto udalosť relatívne silnej intenzity je veľmi výnimočná. Odborníci uviedli aj pravdepodobnú príčinu tohto silného zemetrasenia pod sopkou.

 

Aký je dôvod tohto zemetrasenia?

Podľa nich tento otras pravdepodobne súvisí s čiastočnou a lokálnou reaktiváciou sopečných zlomov. Vezuv je totiž aktívna sopka a, ako všetky aktívne sopky, má svoju charakteristickú seizmicitu spojenú s normálnym vývojom sopky v období pokoja. 

V súčasnosti sú na Vezuve zaznamenané stovky seizmických udalostí, ktoré sú však vo všeobecnosti veľmi nízkej magnitúdy a obyvateľstvo ich bežne nepociťuje. Doteraz najsilnejšie zemetrasenie zaznamenané v oblasti Vezuvu sa vyskytlo v roku 1999 a dosiahlo silu 3,6 magnitúdy.

Na druhej strane vulkanológovia dodávajú, že seizmicita Vezuvu je úplne nezávislá od seizmicity supervulkánu Flegrejské polia. Aj tam totiž pred pár dňami prebiehal slabší seizmický roj a niektorí si mysleli, že tieto dve udalosti môžu spolu súvisieť. 

 

Erupcia sopky nehrozí

Zemetrasenie ako to, ktoré sa vyskytlo v pondelok, je však oveľa zriedkavejšie a vo všeobecnosti predstavuje ojedinelý prípad, ktorý sa na rozdiel od tých bežnejších môže vyskytnúť mimo osi krátera a vo väčších hĺbkach, a súvisí s čiastočnou a lokálnou reaktiváciou zlomov postihujúcich spodnú stavbu sopky.

Na záver INGV dodáva, že multiparametrická monitorovacia sieť Vezuvu nezaznamenala anomálie, ktoré by sa dali pripísať zmenám v dynamickom stave sopky, a preto je aktuálna úroveň výstrahy zelená, čiže bez nebezpečných javov.

Dôvod na obavy teda nie je a erupcia v dohľadnej dobe nehrozí, ubezpečujú vulkanológovia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd