Pod Yellowstonom tiká časovaná bomba. Najskôr zničí Ameriku a potom zvyšok sveta

Pod Yellowstonom tiká časovaná bomba. Najskôr zničí Ameriku a potom zvyšok sveta
Veronika Salayová

Yellowstone je americký supervulkán, ktorý by v prípade svojej erupcie mohol zničiť celý svet, a to doslova. Ide o jednu z najväčších hrozieb, ktorej sa obávajú takmer všetci. Vedci analyzovali možné dopady, čo by sa presne stalo, ak by k erupcii Yellowstonu došlo.

Yellowstonský park patrí k najkrajším, ale aj najobávanejším miestam na Zemi. Okrem svojej krásy tu však drieme jeden z najväčších supervulkánov našej planéty. Vulkanológovia na dennej báze veľmi starostlivo monitorujú dianie v okolí supervulkánu, pretože ak by došlo k erupcii, dopady by boli pre celý svet devastačné.

Anglickí vedci si dali námahu a zanalyzovali presné dopady erupcie tohto supervulkánu. Ich výsledky sú znepokojivé, pretože odhadujú, že výbuch Yellowstonu by najskôr zničil celú Ameriku a neskôr aj zvyšok sveta vrátane Európy.

Čo všetko by sa stalo?

Počítačový model britských vedcov odhalil, že supererupcia v Yellowstone by mohla postihnúť až tri štvrtiny územia USA. Prvou hrozivou predpoveďou je to, že po erupcii by v okruhu 1 000 km zomrelo až 90 % Američanov a zvyšok by sa zadusil sopečným popolom.

Ak by sa teda ľudia aj vyhli priamemu výbuchu, sopečný popol v pľúcach by ich v krátkom čase zabil. Z Ameriky by sa tak stali novodobé Pompeje...

Mnoho ľudí si myslí, že lávové prúdy sú najväčším nebezpečenstvo, avšak pravdou je, že práve popol je najväčším zabijakom. Sopečný popol by narušil všetku dopravu, znečistil by zásoby vody, všetka vegetácia by zanikla a slnečné lúče by prenikali len veľmi ťažko. Ľudia by ostali bez čistého vzduchu, bez jedla, vody, tepla a bez akejkoľvek dopravy. 

Hrozivé dopady aj v Európe

Najhoršie účinky supererupcie by boli v Amerike, ale to neznamená, že zvyšok sveta by žil tak, ako keby sa nič nestalo. To ani náhodou. Dopady, a nie malé, by sme pocítili aj v Európe. O tri až štyri dni by sopečný prach dorazil aj do Európy, kde by ľudia pri vdychovaní mali vážne respiračné problémy a je pravdepodobné, že časť Európanov by podľahla týmto dýchacím ťažkostiam.

Teploty v Európe by mohli byť po erupcii aj o 12 °C nižšie a celkovo by došlo k ochladeniu planéty. Globálne ročné priemerné teploty by podľa počítačových predpovedí klesli až o 10 °C. Odborníci tvrdia, že takéto ochladenie by mohlo trvať 6 až 10 rokov a postupne by teploty vrátili do normálu. Ochladenie by však malo značný dopad na pestovanie potravín. Zrejme by došlo k hladomoru na celej planéte. 

Udalosť taká masívna ako supererupcia by navždy zmenila Zem a aj našu spoločnosť. Je ťažké predpovedať úplnú devastáciu, ktorá bude nasledovať, isté však je, že by došlo k obrovským stratám na životoch, zlému zdravotnému stavu obyvateľstva a veľkým ekonomickým stratám.

Vedci nemôžu úplne vylúčiť erupciu Yellowstone v blízkej budúcnosti, ale šanca, že sa tak stane, je veľmi malá. Supervulkán zatiaľ neprejavuje žiadne známky zvýšenej aktivity, takže supererupcia je nateraz v nedohľadne. Dokedy? − to ukáže čas... 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd