Podarilo sa zachytiť obrovskú prachovú búrku na Marse

Podarilo sa zachytiť obrovskú prachovú búrku na Marse
Veronika Sádovská

Čínskej sonde obiehajúcej okolo Marsu sa podarilo zachytiť obrovskú prachovú búrku na tejto planéte. Fotografie, ktoré priniesla sú úchvatné.

Čínsky orbiter Tianwen-1 zaznamenal obrovskú prachovú búrku na Marse neďaleko Olympu Mons, najväčšej známej hory našej slnečnej sústavy. Tá je trikrát vyššia než Mount Everest.

Masívnu piesočnú búrku zachytila kamera MoRIC so stredným rozlíšením na Tianwen-1 v januári 2022. Misia bola spustená v júli 2020 a na obežnú dráhu okolo Marsu dorazila krátko pred príchodom roveru Perseverance agentúry NASA vo februári 2021.

Obrázok búrky nedávno spracoval Andrea Luck pomocou údajov z čínskeho systému uvoľňovania lunárnych a planetárnych údajov. Luck potom zdieľal obrázky na sociálnej sieti X (predtým Twitter). Čínsky výskumný tím vyvíja metódy na identifikáciu a hodnotenie prachových a piesočných búrok pomocou snímok MoRIC.

zdroj: meteoweb.eu
zdroj: meteoweb.euPrekvapivý obrázok Marsu

Našťastie aj iný orbiter zachytil s vysokou pravdepodobnosťou túto istú udalosť. Obrázok Marsu v tvare polmesiaca pochádza zo sondy misie Hope Mars v Spojených arabských emirátoch. Tá istá búrka len z iného uhla pri vrchu Olympus Mons.

Misia Tianwen-1 zahŕňala aj solárny rover Zhurong. Jeho úspešné pristátie urobilo z Číny druhú krajinu na svete, ktorá prevádzkuje rover na červenej planéte.

Zhurong dokončil primárnu misiu a pokračoval vo vykonávaní rozsiahlych prieskumných aktivít vo veľkej planine Utopia Planitia. V máji 2022 prešiel do hibernácie a prebudenie bolo naplánované na december toho istého roku. Čína však nebola schopná nadviazať kontakt s roverom, pretože hibernoval. 

Predpokladá sa, že solárne panely kozmickej lode boli pokryté prachom z Marsu viac, ako sa očakávalo, čo znemožňovalo generovať energiu potrebnú na opätovnú aktiváciu rovera.

Obrovské prachové búrky na Marse sú časté

Na Marse sú obrovské prachové búrky, ktoré sú viditeľné aj ďalekohľadmi zo Zeme, pomerne bežné. Dochádza k nim každý "marťanský" rok. Raz za zhruba tri takéto roky (5,5 rokov na Zemi) dôjde ale k naozaj masívnej búrke, ktorú vedci označujú ako globálnu prachovú búrku.

Vietor v týchto búrkach je naozaj veľmi silný až okolo 100 km/h. Podobnú ste mohli vidieť aj vo filme Marťan, avšak podobná situácia sa nemôže udiať, pretože má len 1% tej, ktorá je na Zemi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd