Pokazený americký modul smeruje k Zemi. Zhorí v atmosfére, no úlomky môžu dopadnúť. Kam presne?

Pokazený americký modul smeruje k Zemi. Zhorí v atmosfére, no úlomky môžu dopadnúť. Kam presne?
Veronika Salayová

Americký vesmírny modul Peregrine-1 mieri k Zemi. Po poruche sa dostane na obežnú dráhu Zeme a jeho veľká časť zhorí v atmosfére. Je možné, že časť úlomkov dopadne na zem. Vedci vypočítali pravdepodobnú lokalitu, kam by úlomky mohli dopadnúť. 

Peregrine Mission-1 odštartovala na Floride na novej rakete Vulcan ešte minulý pondelok 8. januára o 8:18 h a mala pristáť 23. februára. Problém však nastal v prvých hodinách cesty tohto lunárneho landera do vesmíru.

Modul Peregrine mal byť prvou americkou kozmickou loďou, ktorá pristane na povrchu Mesiaca od Apolla 17 v roku 1972 a zdalo sa, že vzlietne do vesmíru podľa plánu. Americká firma Astrobotic so sídlom v Pittsburghu dúfala, že bude prvou súkromnou spoločnosťou, ktorá dokončí pristátie na Mesiaci.

Problémy nastali hneď po štarte

Problémy však nastali už o pár hodín. Približne 7 hodín po pondelňajšom štarte zo stanice Cape Canaveral Space Force Station pred úsvitom prišli správy s únikom pohonnej hmoty.

V dôsledku tohto problému modul už nemohol ustáť pristátie na Mesiaci. „Vzhľadom na únik pohonnej hmoty, bohužiaľ, nie je šanca na mäkké pristátie na Mesiaci,“ uviedol Astrobotic vo vyhlásení, informuje Space.com.

Spoločnosť sa domnieva, že ventil v systéme tlakovania héliom sa po počiatočnom teste nezatvoril, čo spôsobilo pretlak v nádrži okysličovadla. To roztrhlo nádrž a spôsobilo únik.

Modul mieri na Zem

Modul teraz mieri späť na Zem. Spoločnosť Astrobotic vo vyhlásení zo 14. januára uviedla, že umožní kozmickej lodi vrátiť sa späť so zvyšným palivom.

„V spolupráci s NASA sme dostali podnety od vesmírnej komunity a vlády USA o najbezpečnejšom a najzodpovednejšom postupe na ukončenie Peregrinovej misie. Odporúčanie, ktoré sme dostali, je nechať kozmickú loď zhorieť počas opätovného vstupu do zemskej atmosféry,“ uviedla spoločnosť.

Veľká časť modulu zhorí v zemskej atmosfére. Avšak zrejme nezhoria všetky komponenty a pravdepodobne sa malé úlomky zrútia na zem. Nezávislí analytici na základe dostupných údajov zo sledovania odhadujú, že úlomky sa zrútia vo štvrtok 18. januára v blízkosti Austrálie.

NASA a Astrobotic oznámili 12. januára, že 18. januára usporiadajú mediálny brífing o misii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd