Polárna žiara na Slovensku. Už nasledujúcu noc bude viditeľná aj zo Slovenska. Kedy bude najlepší čas?

Peter Minárik

Na Zemi práve dochádza k silnej geomagnetickej búrke, ktorá uplynulú noc priniesla nebeské divadlo v podobe polárnej žiary hneď do niekoľkých oblastí nášho územia. V priebehu nadchádzajúcich hodín však budú podmienky ešte oveľa priaznivejšie. Pripravte sa teda na to, že nasledujúcu noc budete mať možnosť pozorovať polárnu žiaru aj zo Slovenska.

Milióny Európanov mohli počas uplynulej noci pozorovať výskyt polárnej žiary, ktoré sa objavili hneď v niekoľkých štátoch. Polárnu žiaru bolo možné pozorovať v Škandinávii, v Dánsku, v Nemecku, vo Veľkej Británii, ale dokonca bola zaznamenaná aj v Poľsku, v Česku a v Maďarsku. Celkom iste však bola pozorovateľná aj na Slovensku.

Oblačnosti však bolo veľa, a tak podmienky neboli v mnohých oblastiach priaznivé, no to sa už nadchádzajúcu noc zmení. Oblačnosť sa zmenší a čo je podstatné dôjde k ešte silnejšej geomagnetickej búrke, ktorá môže byť najintenzívnejšia od roku 2012.

Aktivita polárnej žiary je najvyššia za 11 rokov

Polárnu žiaru bolo možné pozorovať uplynulú noc aj v miernych zemepisných šírkach. Ide o najvýraznejšiu aktivitu počas 11-ročného cyklu slnečných erupcií na Slnku. V roku 2012 masívny výron koronalnej hmoty mohol vážne poškodiť elektronické zariadenia na Zemi. Našťastie však hlavný výron koronalnej hmoty smeroval tesne mimo našu planétu. Keby k tomu nastalo, tak by išlo o udalosť porovnateľnú s rokom 1858.

Vtedy telegrafní operátori utrpeli zranenia a dokonca elektrické šoky. Z telegrafných stĺpov lietali iskry a historici hovoria, že polárna žiara bola vtedy taká jasná, že sa počas nej dalo uprostred noci aj čítať. V tomto roku bola polárna žiara viditeľná aj v lokalitách ako Rím, Jamajka, Havaj, či Kuba.

V uplynulých hodinách došlo na Slnku hneď ku dvom slnečným erupciám, ktoré patria k najsilnejším za uplynulé roky. K jednej erupcii došlo v piatok, čo vyvolalo počas uplynulej noci polárnu žiaru viditeľnú aj zo strednej Európy, no k silnejšej slnečnej erupcii došlo počas soboty a tá sa prejaví na našej planéte už nasledujúcu noc.

Dochádza k silnej geomagnetickej búrke

Piatková erupcia na Slnku spôsobila, že v nedeľu dopadol na Zem prúd nabitých častíc, čo vyvolalo geomagnetickú búrku triedu G2. 

Takáto silná geomagnetická búrka už ovplyvňuje satelitné technológie, rádiovú komunikáciu, či elektrické rozvodné siete. Nadchádzajúce hodiny nás však čaká ešte silnejšia geomagnetická búrka. Prípadné výpadky v dodávkach elektrickej energie budú zapríčinené touto geomagnetickou búrkou. Už o chvíľu sa totiž prejaví vplyv slnečnej erupcie, ku ktorej došlo v sobotu.

Podľa aktuálnych dát totiž geomagnetická búrka naberá na intenzite už v týchto chvíľach a o 9:00 nášho času dosiahla geomagnetická búrka kategóriu G3. Odborníci pritom upozorňujú, že výron koronalnej hmoty ešte pritom nezasiahol v plnej miere našu planétu. Zo záberov z koronagrafov vyplýva, že vo večerných hodinách môže úroveň geomagnetickej búrky dosiahnuť až kategóriu G4.

Polárna žiara bude viditeľná aj zo Slovenska

Už pri geomagnetickej búrke G2 bolo možné pozorovať počas uplynulej noci polárnu žiaru aj zo severného Maďarska, a tak pri geomagnetickej búrke G4 by už polárna žiara mala byť viditeľná z celého Slovenska, ako aj z väčšiny Európy.

Najpriaznivejšie podmienky pre pozorovanie polárnej žiary by mali byť dnes hneď po západe Slnka. 

Pozorovaniu však môže brániť oblačnosť. Tá by sa mala zmenšiť medzi 19:00 až 23:00 v južnej polovici Slovenska a v severnej polovici nášho územia by sa mala oblačnosť zmenšiť medzi 23:00 až 06:00. Ak teda vyčkáte, tak nasledujúcu noc môžete zachytiť úchvatnú polárnu žiaru aj zo Slovenska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd