Polárna žiara sa nad Slovensko opäť vráti. Predpoveď toho, kedy sa tak stane

Polárna žiara sa nad Slovensko opäť vráti. Predpoveď toho, kedy sa tak stane
Peter Minárik

Máme za sebou noc, ktorá vykúzlila nad Slovenskom polárnu žiaru, no tá by sa mala opäť vrátiť. Geomagnetická búrka stále prebieha i keď je aktuálne slabšia, no astronomické, ale aj meteorologické predpovede naznačujú, že aj nasledujúce noci by mohli byť dobré podmienky na pozorovanie polárnej žiary nad našim územím.

Máme za sebou nezvyčajnú noc, ktorí mnohí ešte vo svojom živote nezažili. Silná geomagnetická búrka, ktorá podľa vyhodnotení NOAA dosiahla až najvyššiu hodnotu G5 vyčarovala na mnohých miestach našej planéty polárnu žiaru. Naposledy sa takáto silná geomagnetická búrka vyskytla pred 21 rokmi.

Polárna žiara, ktorú táto geomagnetická búrka vyvolala však bola najintenzívnejšia za uplynulé desaťročia.

Tí, ktorí polárnu žiaru prespali alebo ju z nejakého iného dôvodu nemohli pozorovať ešte môžu mať šancu, no nateraz je otázne, či ešte taká výrazná polárna žiara bude. Jednoznačne sa však polárna žiara ešte vyskytne.

Polárna žiara sa na Slovensku vyskytne aj túto noc

Aktuálne sa stále vyskytuje silná geomagnetická búrka triedy G4, no samozrejme aktuálne máme deň, tak polárnu žiaru pozorovať nemôžeme. Ako to však bude večer?

 

Na našom území je práve teraz veľa oblačnosti. Najmenej oblačnosti je na západnom Slovensku a to tak aj zostane. Vo večerných hodinách bude na našom území veľmi veľa oblačnosti. Čím viac na juhozápad však pôjdeme, tým bude menej oblačnosti. V skorých ranných hodinách sa oblačnosť začne od severu opäť zmenšovať.

Nasledujúci večer a noc je šanca na pozorovanie polárnej žiary len na západnom Slovensku, na zvyšku územia sa vyskytne výnimočne. Bude tomu brániť oblačnosť. Najlepšie podmienky pritom budú v Bratislavskom a Trnavskom kraji, kde bude najmenej oblačnosti.

Polárna žiara sa objaví aj ďalšie dni

Na Slnku aktuálne dochádza k ďalším erupciám a ku výronom koronálnej hmoty. Tá by s magnetickým poľom Zeme mala interagovať niekoľko nasledujúcich dní.

 

Na celom území Slovenska budeme mať možnosť spozorovať polárnu žiaru v noci z nedele na pondelok. Samozrejme len v prípade, ak to dovolia aj astronomické podmienky.

Ak si chcete vychutnať ďalšiu polárnu žiaru, tak šanca je opäť nasledujúcu noc na západe Slovenska. Podmienky sú však zdá sa nateraz ale horšie ako včera, no treba čakať a polárnu žiaru môžete spozorovať aj vy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd