Slovensko môže zažiť mimoriadne silnú POLÁRNU ŽIARU viditeľnú na celom našom území

Veronika Salayová

Prognózy naznačujú, že sa môžeme tešiť na mimoriadne silnú polárnu žiaru aj na Slovensku. Mohlo by ísť o doteraz najsilnejšiu polárnu žiaru viditeľnú voľným okom v našich končinách v tomto roku. Dokonca je tu šanca, že polárnu žiaru môžeme na Slovensku vidieť až tri dni po sebe. 

Vesmírne počasie chystá pre nás výnimočné prekvapenie. Ak všetko vyjde podľa doterajších prognóz, tak polárna žiara bude voľným okolo viditeľná aj na Slovensku, a to v plnej paráde. 

Slnko sa nachádza vo svojej veľmi aktívnej fáze a v týchto dňoch dochádza k viacerým slnečným erupciám, v dôsledku čoho hviezda chrlí výrony koronálnej hmoty (CME). Aktuálne naša hviezda vyvrhla veľké množstvo plazmy z obrovskej slnečnej škvrny AR3664 naším smerom.  

Nabité častice aktuálne smerujú k našej planéte, takže už v čoskoro sa prostredníctvom slnečných vetrov dopravia k nám, kde zreagujú s magnetosférou Zeme.

 

Touto reakciou vzniknú polárne žiary. V zásade platí, čím silnejšia geomagnetická búrka (viac nabitých častíc zo Slnka), tým sú polárne žiary vzdialenejšie od pólov a ukážu sa aj v nižších polohách. Do hry však vstupujú aj iné faktory ako KP index a, samozrejme, veľkú úlohu zohráva aj samotná oblačnosť.  

Kedy uvidíme polárnu žiaru na Slovensku?

NOAA predpovedá, že prvý CME dosiahne Zem neskoro 10. mája. Ďalšie CME dorazia 11. mája a zrejme aj 12. mája. Je tu teda šanca, že vzniknú silné geomagnetické búrky triedy G2 až G4, čo by znamenalo, že v piatok, sobotu a v nedeľu by sme mohli uvidieť polárnu žiaru aj v našich končinách. 

Počas všetkých troch dní vzniknú geomagnetické búrky a v závislosti od ich sily a intenzity budú polárne žiary potenciálne viditeľné v stredných zemepisných šírkach takmer v celej Európe. 

Aj keď je polárnu žiaru pomerne ťažké predpovedať, zatiaľ je najväčšia šanca na pozorovanie polárnej žiary v sobotu, keby by mohla obloha krásne hýriť farbami. Kým na póloch má polárna žiara najčastejšie zelenú farba, v stredných zemepisných šírkach sa objavujú skôr červené, ružové či fialové odtiene. 

 

Slovensko by tak mohlo zažiť doteraz najsilnejšiu polárnu žiaru viditeľnú voľným okom v tomto roku. Preto ak polárnu žiaru v tieto noci uvidíte, pošlite nám vaše fotografie do redakcie prostredníctvom tohto odkazu. K dispozícii sme vám však aj prostredníctvom aplikácie WhatsApp. Na vaše úlovky sa už teraz tešíme.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd