Polárnu žiaru už vidieť asi nebude. Počasie sa začne zhoršovať

Polárnu žiaru už vidieť asi nebude. Počasie sa začne zhoršovať
Peter Minárik

Po včerajšej erupcii na Slnku bola vysoká pravdepodobnosť toho, že bude možné vo večerných hodinách pozorovať polárnu žiaru. Žiaľ, geomagnetická búrka začala rýchlo slabnúť a aktuálne sa už začína aj zhoršovať počasie.

V priebehu sobotňajšieho rána došlo na Slnku k výraznej erupcii a k výronu koronárnej hmoty, ktorá zasiahla dnes večer našu Zem. V podvečerných hodinách vyvolala geomagnetickú búrku triedy G4, čo je veľmi silná geomagnetická búrka.

Geomagnetická búrka je vlastne narušenie magnetického poľa Zeme spôsobené dopadom slnečnej plazmy na zemskú magnetosféru. Počas geomagnetickej búrky interagujú nabité častice s magnetosférou Zeme a spôsobujú zmeny v magnetických poliach.

Geomagnetické alebo slnečné búrky sú klasifikované podľa intenzity, od triedy G1 do triedy G5. Okrem polárnych žiar môžu narušiť aj správne fungovanie satelitných technológií, spôsobiť výpadky signálu a pod. 

 

Geomagnetická búrka zoslabla

Vrchol dosahovala geomagnetická búrka okolo 17:00 a očakávalo sa, že bude prebiehať minimálne do polnoci. Žiaľ, po západe Slnka začala táto búrka rýchlo slabnúť a aktuálne dosahuje intenzitu triedy G2, čo nepostačuje na pozorovanie polárnej žiary zo Slovenska.

Rýchlosť slnečného vetra sa aktuálne zvyšuje na 850 km/s, ale severojužná orientácia medziplanetárneho poľa IMF sa stočila na sever a už niekoľko hodín sa drží na kladných hodnotách. Aby bola polárna žiara pozorovateľná aj z našich zemepisných šírok, tak musí byť táto hodnota záporná.

IMF je na kladných hodnotách, čo znemožňuje pozorovať polárnu žiaru
IMF je na kladných hodnotách, čo znemožňuje pozorovať polárnu žiaru, zdroj: solarweatherlive.com

Polárnu žiaru tak aktuálne možno pozorovať len na severe Európy a počas noci sa výnimočne môže objaviť na severe Nemecka, či Poľska.

výskyt polárnej žiary k 22:00
výskyt polárnej žiary k 22:00, zdroj: SpaceWeatherLive.com
 

Oblačnosť sa zväčší

Ak by aj v priebehu noci došlo k ďalšej geomagnetickej búrke, tak pozorovaniu polárnej žiary bude zasa brániť oblačnosť.

Tá sa práve v týchto chvíľach nasúva nad západné a stredné Slovensko, pričom na severozápad prináša aj zrážky. Podmienky tak definitívne pokazí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd