Polárny summit spojil vedcov, politikov a medzinárodné organizácie. Dokument má už vyše 30 signatárov

Polárny summit spojil vedcov, politikov a medzinárodné organizácie. Dokument má už vyše 30 signatárov
Veronika Sádovská

Polárny summit konaný v nedávnej dobe spojil viacerých politikov, vedcov aj medzinárodné organizácie. Taliansko prijalo Parížsku deklaráciu.

Zvýšenie medzinárodného úsilia o zníženie emisií, posilnenie vedeckej spolupráce v polárnych oblastiach a v oblasti ľadovcov, väčšie zohľadnenie účinkov topenia ľadu v hospodárskych rozhodovacích procesoch: to sú niektoré z pilierov, na ktorých je založená Parížska výzva pre póly a ľadovce, záverečný dokument summitu Jedna planéta.

Po prvýkrát sa spojili vedci, politikov a medzinárodné organizácie v téme ochrany kryosféry. Dokument, ktorý má už asi tridsať signatárov, sľubuje podporu pre vytvorenie desaťročia OSN venovaného polárnym a glaciologickým vedám, ktoré sa začne v roku 2025, Medzinárodnom roku ochrany ľadovcov.

Taliansko prijalo Parížsku deklaráciu

Taliansko je tiež pripravené prispieť k ochrane pólov a ľadovcov pred zmenou klímy. Oznámila to ministerka univerzít a výskumu Anna Maria Berniniová počas polárneho samitu Jedna planéta.

Už teraz sa táto juhoeurópska krajina zapája do mnohých výskumov, ktoré sa konajú v Alpách. Horskom masíve dlhom vyše 1 300 kilometrov.

Medzi nimi je aj projekt Pamäť ľadu, ktorého cieľom je zhromaždiť a zachovať časti ľadovca, ktorým hrozí vymiznutie a tým chrániť kritické a cenné environmentálne informácie uložené v samotnom ľade.

Počas trojdňového podujatia v Paríži odzneli mnohé ubezpečenia, dohody, výzvy na podporu klímy, ochrany ľadovcov a pólov. Podľa vedcov je teraz ďalší krok na politikoch a vládach, aby tieto sľuby pretavili do skutočnosti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd