Poľnohospodári a ovocinári do pozoru! Teraz prídu MRAZY, no počasie má aj dobré správy

Poľnohospodári a ovocinári do pozoru! Teraz prídu MRAZY, no počasie má aj dobré správy
Peter Minárik

Mrazy sa nášmu územiu zatiaľ vyhýbali, no nasledujúcu noc sa im už nevyhneme. Počasie po dlhej perióde chladného počasia prinesie plošnejšie a výraznejšie mrazy, no predsalen sú tu aj dobré správy, ktoré potešia poľnohospodárov aj ovocinárov.

Po vlne chladného a v niektorých oblastiach aj zasneženého počasia teraz prichádza mrazivé počasie, ktoré už nadchádzajúcu noc prinesie veľmi chladnú, ba až mrazivú noc. Na pozore sa musia mať predovšetkým v chladných okresoch Slovenska.

Nebezpečné vyjasnenie

Uplynulé dni boli síce na našom území veľmi chladné, no zatiaľ sme sa mrazom vyhýbali. Paradoxne za to môže nepriaznivé počasie, ktoré sme tu uplynulé dni mali.

Posledný týždeň bol prevažne oblačný s početnými zrážkami a práve veľká oblačnosť zabránila výraznejšiemu prechladzovaniu vzduchu, v dôsledku čoho by teploty klesali pod bod mrazu.

 

Mnohooblačné počasie tak zatiaľ zabránilo mrazom, no to sa už nadchádzajúcu noc zmení. Priamo nad južným Poľskom sa začne zvýrazňovať tlaková výš, ktorá sa postará o to, že na severe krajiny sa v nadchádzajúcich hodinách vyjasní, čo umožní výraznejší pokles teplôt.

Teploty poklesnú k -5 °C

Oblačnosť sa na severe krajiny začne zmenšovať už po 18:00 a po západe Slnka tak začnú teploty výraznejšie klesať. Už o 21:00 by malo v chladných regiónoch Slovenska mrznúť a do polnoci prituhne na viacerých miestach Žilinského a Prešovského kraja.

 

Do rána sa potom ochladí aj v Banskobystrickom kraji a na západe Košického kraja. Prakticky na celom severnom, strednom Slovensku a v regiónoch Spiš a Gemer bude v noci a nadchádzajúce ráno mrznúť.

Teploty by mali klesať na 0 až -5 °C, no nie je vylúčené, že v najchladnejších dolinách a kotlinách môžu teploty poklesnúť aj pod hranicu -5 °C. Poľnohospodári a ovocinári by sa tak mali pripraviť.

Počasie však má aj dobré správy. Takto chladná noc by mala byť len tá nasledujúca. Už v noci z utorka na stredu sa totiž začne od juhu nasúvať oblačnosť a spolu s tým aj výraznejšie zrážky, ktoré zabránia poklesu teplôt pod bod mrazu. Náročná tak bude len nasledujúca noc.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd