Poľsko zahalila morská hmla. Tento fenomén je nezvyčajný a môže byť nebezpečný

Poľsko zahalila morská hmla. Tento fenomén je nezvyčajný a môže byť nebezpečný
Veronika Sádovská

Pri Baltskom mori mohli pozorovať nezvyčajný a potenciálne nebezpečný fenomén a to tzv. morskú hmlu. O čo ide a prečo môže spôsobiť problémy?

V strednom a západnom Poľsku dnes hrmelo, búrky sprevádzalo krupobitie, intenzívne zrážky a dokonca zachytili aj niekoľko tromb. Nie sú to však jediné zaujímavé poveternostné úkazy, ktoré počas dňa vznikli u našich susedov.

Počasie na severe krajiny bolo ako z iného sveta. V skorých popoludňajších hodinách bola pláž v Karwia (Pomoranské vojvodstvo) plná oddychujúcich ľudí a pokrytá hustou hmlou. Fotografie tohto fenoménu sa objavili na sociálnych sieťach a stali sa rýchlo virálnymi.

Záhadná hmla v Poľsku
Záhadná hmla v Poľsku, foto: Sieć Obserwatorów Burz | Obserwatorzy.info

Na obrázku vidieť, ako tento jav doslova fascinoval niekoľkých návštevníkov pláže. Pre domácich je tento jav pomerne známy, avšak turistom, ktorí sa v tejto oblasti zdržiavali doslova vyrazil dych.

 

Morská či advekčná hmla - čo to je?

Advekčná hmla sa tvorí ochladzovaním relatívne teplého a vlhkého vzduchu pri jeho advekcii, teda presune nad chladnejší povrch. Poľsko je pod vplyvom Severného mora. Teplé vzduchové hmoty prichádzajú z juhu a juhovýchodu, od Stredozemného a Čierneho mora.

Táto hmla často vzniká, keď na pobreží vystúpi teplota nad +20 °C a povrchová voda Baltského mora má okolo +16 až +18 °C, hlbšie pod hladinou to môže byť len +14 °C. Zaujímavosťou ale je, že môže vzniknúť aj vtedy, keď nad pláž prúdi teplejší vzduch od mora. Tento prípad sa často udeje ráno, keď sa piesok cez noc ochladí a vzduch od mora je teplejší.

 

Môže byť aj nebezpečná

Morská hmla je síce veľmi zaujímavý fenomén, ktorý často fascinuje jeho pozorovateľov, ale ide aj o veľmi nebezpečný jav. Je to hlavne preto, že býva veľmi hustá a výrazne znižuje viditeľnosť aj na niekoľko desiatok metrov. 

Takéto podmienky predstavujú hrozbu pre plavcov a návštevníkov pláže, ktorí môžu ľahko stratiť orientáciu v oblasti a takisto aj pre motorové člny, pretože môže dôjsť k ich kolízii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd