Pomaly sa končí najteplejší hydrologický rok. Čo priniesol?

Pomaly sa končí najteplejší hydrologický rok. Čo priniesol?
Veronika Sádovská

S blížiacim sa koncom kalendárneho roka začíname robiť priebežné súhrny, aký asi bol. O niečo skôr skončí aj hydrologický rok a ten bol výrazne teplý.

Hydrologický rok je obdobie dvanástich mesiacov od novembra jedného roka do októbra nasledujúceho roka. Počíta sa takto preto, aby snehové zrážky, ktoré spadnú, boli započítane v jednom roku.

Známy facebookový profil urobil zaujímavý sumár tohto roka. Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Vysoká priemerná teplota

Ak sa pozrieme na tento rok z pohľadu teploty, tak v Hurbanove máme priemernú teplotu +12,5 °C. Je to rovnaká hodnota ako rok 2206/2007, avšak až po zaokrúhlení.

Ak by sme sa pozreli na teplotu bez zaokrúhlenia, je tento rok o niečo teplejší. A pravdepodobne teda pôjde o najteplejší hydrologický rok v histórii meraní. Aká bude konečná teplota ešte závisí od zvyšných dní.

Aký bol kalendárny rok?

Dva mesiace pred koncom kalendárneho roka však môžeme začať odhadovať či bude aj ten najteplejší. Zatiaľ rekord držia roky 2018 a 2019, kedy bola priemerná teplota +12,4 °C.

No to nie je všetko. Ak by sme si vzali ľubovoľné obdobie dvanástich mesiacov, tak priemer za september 2006 až august 2007 je dokonca +13 °C.

To či bude tento rok naozaj najteplejším kalendárnym rokom, ešte uvidíme. Nechýba k tomu veľa. Stačí, ak bude teplota o 1°C vyššia ako je dlhodobý normál rokov 1991-2020.

Hoci sme si nemali extrémne horúce celé leto, jeseň to s tými nadpriemernými teplotami dohnala. Tento rok bude určite patriť medzi tie najteplejšie. 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd