Popocatépetl naďalej chrlí sopečný prach. Mexiko je v pohotovosti

Veronika Salayová

Mexická sopka Popocatépetl je od polovice mája veľmi aktívna a už dva týždne chrlí sopečný prach a dym. Podľa vulkanológov je možné, že čoskoro dôjde k veľkej erupcii. Mexičania sú v pohotovosti po tom, čo im úrady nariadili, aby boli pripravení na rýchlu evakuáciu. 

Zábery z dronu v blízkosti najaktívnejšej mexickej sopky naďalej ukazujú, ako sa vzduchom šíri sopečný prach a plyny. Milióny obyvateľov pod sopkou sa obávajú veľkej erupcie. Sopka Popocatépetl sa nachádza asi 70 km juhovýchodne od Mexico City, pričom približne 25 miliónov ľudí žije v okruhu 95 km od sopky.

Vulkanológovia uvádzajú, že sopka Popocatépetl sa stala po dlhšej pauze opäť aktívnou v roku 1994 a odvtedy došlo k viacerým menším erupciám.

Sopka je už dva týždne aktívna

Od polovice mája však sopka vykazuje zvýšenú aktivitu, pričom platí varovanie 3. stupňa. Sopka začala chrliť sopečný prach na okolité dediny, pričom niektoré z nich zakryla aj tenšou vrstvou prachu. 

Mexická vláda kvôli emisiám popola zastavila na istý čas prevádzku na svojich dvoch veľkých letiskách, zatvorila školy a verejné parky. 

Približne v rovnakom čase vydali vulkanológovia zvýšené varovanie, v ktorom informovali, aby boli obyvatelia pripravení na možnú evakuáciu pred hroziacou veľkou erupciou. Kvôli hrozbe padajúcich skál bola vyhlásená aj červená zóna v blízkosti vulkánu.

Veľká erupcia nie je vylúčená

Odborníci zatiaľ nevedia, či sa úroveň aktivity zníži alebo či sa chystá výraznejšia výbušná erupcia. Túto možnosť vulkanológovia nevylučujú, pretože všetko nasvedčuje tomu, že pod sopkou dochádza k pohybu magmy.

V Pueble v Mexiku sa nachádza monitorovacie centrum „Popocatépetl“, kde odborníci 24 hodín denne monitorujú aktivitu sopky. Ak by došlo k erupcii, v krajine by sa rozozvučali sirény, ktoré by okamžite varovali obyvateľstvo pred prípadnou evakuáciou. 

V Mexiku je sopečná činnosť veľmi intenzívna vzhľadom na jej polohu pozdĺž Tichého ohňového kruhu. Krajina je domovom desiatok sopiek, z ktorých mnohé sú aktívne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd