Popoludní dorazia nebezpečné búrky. Vietor bude páchať škody. Pripravte sa najmä v týchto oblastiach

Popoludní dorazia nebezpečné búrky. Vietor bude páchať škody. Pripravte sa najmä v týchto oblastiach
Peter Minárik

K nášmu územiu sa blíži studený front, ktorý nakoniec odrazí kompaktnejší, ako sa pôvodne očakávalo, čo po vlne horúčav prinesie na naše územie veľmi silný vietor. Popoludní sa pripravte na veľmi nebezpečnú situáciu. Problémom totiž bude silný vietor, ktorý môže páchať aj materiálne škody.

Ako sme počas noci informovali, tak podľa najnovších prognóz hrozí počas dnešného popoludnia a večera nad naše územie príchod studeného frontu, na ktorom sa budú tvoriť búrky.

Tieto búrky môžu byť veľmi silné. Hrozí totiž veľmi silný nárazový vietor, ktorý má potenciál páchať aj materiálne škody.

Najnovšie nowcastingové predpovede však tento scenár potvrdzujú. Počas popoludnia tak na našom území hrozia extrémne silné búrky, ktoré budú schopné páchať aj materiálne škody.

Po horúcom dni sa začnú formovať búrky

V týchto chvíľach na našom území začínajú výrazne stúpať teploty. Počasie je stále pod vplyvom tlakovej výše, ktorá prináša na celé naše územie slnečné počasie a pred blížiacim sa studeným frontom vrcholí nad naše územie príliv veľmi teplého vzduchu.

Zároveň však cez našu oblasť postupuje studený front, ktorý dnes horúčavy zmierni. Studený front sa aktuálne nachádza nad Nemeckom a popoludní začne postupovať cez územie Česka, kde sa očakáva výskyt silných búrok. Dnešné búrky sú nebezpečné predovšetkým silným nárazovým vetrom.

búrky dnes hrozia najmä v tejto oblasti, zdroj: iMeteo.sk
búrky dnes hrozia najmä v tejto oblasti, zdroj: iMeteo.sk

Numerické modely počítajú s tým, že sa vytvorí línia búrok, ktorá sa počas popoludňajších hodín bude hnať cez Moravu smerom nad naše územie.

Zaujímavé bude sledovať už to, čo sa bude diať počas popoludnia nad územím Česka a z toho budeme môcť vyvodzovať záver aj pre Slovensko.

Očakáva sa, že nad územím Česka budú búrky sprevádzané veľmi silným nárazovým vetrom, ktorý môže dosahovať poryvy až cez 100 km/h a takýto silný vietor sa doženie aj ku nám.

Po 17:00 pozor na búrky

Situácia je však stále pomerne komplikovaná a jasné budeme mať až popoludní. Numerické modely s najvyšším rozlíšením však počítajú s tým, že sa búrkam nevyhneme a na čele nich sa bude vyskytovať silný vietor s nárazmi cez 100 km/h a to najmä na západe.