Popoludní hrozia silné búrky.

Peter Minárik

Do našej oblasti dnes bude pred blížiacim sa studeným frontom vrcholiť prílev veľmi teplého vzduchu. V priebehu popoludnia by cez naše územie mal súčasne začať postupovať studený front. Ten by mal priniesť výraznú dynamiku a nakoľko prostredie bude prehriate, tak sa očakávajú veľmi silné búrky, pričom najintenzívnejšie by mali byť na severozápadnom a západnom Slovensku.

Búrky by mohli priniesť intenzívne prejavy ako silné nárazy vetra, prívalové zrážky a krúpy. Vylúčené nie sú ani extrémnejšie prejavy ako výskyt niekoľko centimetrových krúp, prípadne dokonca tornád. 

Silné búrky však nie sú rozhodne isté. Dôležité je poznamenať to, že i keď konvekcia by mala začať už o pár hodín, tak modely nie sú jednotné. Niektoré, napr. slovenský Aladin očakávajú zlyhanie začiatku tvorby konvekcie a búrky neočakávajú vôbec. 

Situácia je tak taká, že zatiaľ čo niektoré modely ako GFS, WRF... očakávajú výrazné búrky, tak niektoré modely neočakávajú ani prehánky. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd