Posledný piatok v tomto roku bude nadpriemerne teplý. Teploty sa budú šplhať vysoko

Posledný piatok v tomto roku bude nadpriemerne teplý. Teploty sa budú šplhať vysoko
Zuzana Macháčová

Posledný piatok v tomto kalendárnom roku prinesie veľmi teplé počasie. Na horách hrozí vietor o sile víchrice. 

Cez Slovensko prešiel v noci zo stredy na štvrtok teplý front, ktorý je už nad východnou Európou. Po jeho prechode k nám začal prúdiť teplý vzduch, čo sa prejavilo najmä na horách. Napríklad na Skalnatom plese bolo včera predpoludním takmer +10 °C.  

Silný vietor na horách 

Od západu k nám v noci postúpil nevýrazný studený front a po jeho prechode sa bude opäť nachádzať naša krajina medzi tlakovou nížou nad severnou Európou a tlakovou výšou nad južnou Európou. 

Teploty v ostanú aj dnes nadpriemerne vysoké a udržia sa v intervale od +4 °C do +8 °C, na juhozápade až do +11 °C. Zrážky sa vyskytnú dnes len zriedkavo a budú veľmi slabé.

Vietor zafúka tiež len slabo, cez deň od juhu rýchlosťou do 25 km/h. Nad pásmom lesa však vietor zosilnie a v nárazoch krátkodobo dosiahne nad 110 km/h, vo vrcholových polohách až 135 km/h, preto ak sa chystáte do hôr, tak buďte na svahoch opatrní. 

Počasie v posledný piatok

Teplo bolo koncom roka aj  29.decembra v roku 1974, kedy v Bratislave namerali takmer +16 °C.  Zajtra bude najmä na juhozápade okolo +10 °C až +11 °C. 

Na západe Slovenska bude posledný piatok v tomto roku spočiatku oblačný až zamračený. Z rána a predpoludním sa môžu vyskytnúť hmly, avšak neskôr sa ukáže slniečko. Teplota vybehne od +6 °C do +10 °C. 

Stredné Slovensko bude mať z rána taktiež hmly, prípadne sa vyskytne nízka oblačnosť. Výnimočne sa môže vyskytnúť slabé mrholenie. Aj tu sa postupne miestami ukáže slnko a bude polojasno. Teplota sa vyšplhá od +6 °C do +8 °C. 

Na východe nášho územia bude spočiatku zamračené, z rána s lokálnymi hmlami. Popoludní sa aj tu obloha postupne vyjasní. Teplota sa bude pohybovať od +3 °C do +7 °C. 

V horských oblastiach, ako sme už spomínali, bude prevažne veterno, na vrcholoch až silná víchrica. Počasie bude aj tam premenlivo oblačné. Na podhorí sa tiež vyskytnú lokálne hmly, ale len výnimočne sa vyskytnú slabé zrážky. Vo výške 1 500 m n. m. sa bude teplota pohybovať okolo +3 °C. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd