POTVRDENÉ: V nedeľu podvečer v Česku zosadlo tornádo

POTVRDENÉ: V nedeľu podvečer v Česku zosadlo tornádo
Dominik Cenkner

Uplynulý víkend priniesol poriadne búrlivé počasie nielen na Slovensko, ale aj do okolitých krajín. V Česku preverujú hneď niekoľko podozrení na tornáda, jedno z nich odborníci už potvrdili.

Ako informuje Český hydrometeorologický ústav, po konzultácii s kolegami s neziskovej organizácie Czech Thunderstorm Research Association dospeli k záveru, že v prípade tromby pri obci Chlumec nad Cidlinou, severozápadne od Pardubíc, išlo skutočne o slabé tornádo.

„Kontakt so zemou nastal zrejme len letmo na poli medzi Újezdom u Přelouče a Kundraticemi cca 7 km južne od Chlumca nad Cidlinou. Stať sa tak malo medzi 17:45 a 18:00 h,“ informujú meteorológovia. Tornádo tam našťastie nespôsobilo žiadne škody.

Podľa ČHMI ide o dôkaz toho, že slabé tornáda sú v Česku relatívne bežné. Môžu sa vyskytovať aj na „radarovo nezaujímavých a nenápadných bunkách“

Ďalšie prípady preverujú

Posledný júlový víkend priniesol k našim susedom hneď niekoľko podozrivých udalostí. Tornádo tak preverujú aj neďaleko Liberca či mesta Trutnov. 

O prípade pri Trutnove sme vás informovali aj na našom webe. S veľkou pravdepodobnosťou vzniklo vo večerných hodinách, okolo 20.30 h.

Formovanie tornáda zachytila kamera a na videu je vidieť, ako tornádo vzniká, rotuje a naberá čoraz väčšie rozmery. To, či došlo k jednoznačnému dotyku so zemou na videu nie je vidieť, ale podľa veľkosti vzdušného víru je veľmi pravdepodobné, že sa tak stalo.

Na potvrdenie výskytu tornáda však budú potrebné ďalšie skúmania a výjazd do terénu, kde by sa mal potvrdiť kontakt so zemou a zaznamenať prípadné škody. Na základe toho sa následne určí sila tornáda na Fujitovej stupnici. 

Podobne sa výskyt tornáda preveruje všade tam, kde to je potrebné. Na Slovensku aktuálne tornáda nehrozia. Od západu nám totiž výdatne prší, čo môžete sledovať prostredníctvom nášho LIVE textového prenosu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd