Potvrdené! V Česku zosadlo ďalšie tornádo. Malo silu F1

Zuzana Macháčová

Minulý víkend sa počas silných búrok v okolitých krajinách vytvorilo niekoľko tornád. V susednom Česku bolo podozrenie, že mohli vzniknúť až 3 tornáda. Dnes sa potvrdilo v poradí druhé tornádo v obci Nejepín. 

Cez víkend bolo počasie veľmi búrlivé a v mnohých okolitých krajinách sa tvorili búrky aj supercelárneho charakteru, počas ktorých vznikali tornáda. U susedov v Česku bolo podozrenie, že sa v nedeľu objavili až tri tornáda.

V utorok meteorológovia potvrdili po preskúmaní fotografií a správ o škodách v obci Lubná v oblasti Svitavsko prvé tornádo. Odborníci zavítali aj do ďalšej dotknutej lokality, aby ju preskúmali a potvrdili, či aj v tejto oblasti išlo o tornádo.

Druhé potvrdené tornádo

Ľudia z malej dedinky Nejepín na severe Havlíčkobrodska prežili v sobotu popoludní okamihy veľkého strachu. Obcou sa totiž prehnal silný vzdušný vír, ktorý zničil strechy domov a tunajšie farmy. V zámockom parku uprostred obce vyvrátil aj tri dvojstoročné lipy a jasene.

Dnes do obce prišli členova tímu CTRA  a spolu s ČHMU urobili prieskum a potvrdili, že išlo o tornádo. Tornádo zasiahlo obec v sobotu 29. apríla a dosiahlo silu F1.

Dráha tornáda bola odhadnutá na 750 až 1 000 m, pričom toto tornádo páchalo aj škody. Vietor napríklad odvial plechovú strechu niekoľko sto metrov ďalej do repkového poľa. 

Tornádo zobralo strechu, zdroj: Tomáš Blažek, MAFRA
Tornádo zobralo strechu, zdroj: Tomáš Blažek, MAFRA

Tornádo počas svojho priebehu zmenilo intenzitu a je možné, že kontakt so zemou bol prerušovaný. Ide o druhé tornádo, ktoré zasiahlo Česko v jeden deň, a zároveň tretie potvrdené tornádo v tomto roku.

Viac informácií k potvrdenému tornádu budeme ďalej sledovať. Ďalšie tornáda, ktoré mohli cez víkend vzniknúť, hlásili pri Szombathely v Maďarsku, ale aj na severozápade Rakúska, pričom v Rakúsku tornádo napáchalo značnejšie škody.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd