Povodeň v obľúbenom letovisku. Úrady vyhlásili výnimočný stav

Povodeň v obľúbenom letovisku. Úrady vyhlásili výnimočný stav
Zuzana Macháčová

Obyvateľov obľúbeného novozélandského turistického mestečka Queenstown evakuovali. V dôsledku záplav zatvorili aj školy a uzavreté boli aj niektoré cesty. Úrady vyhlásili výnimočný stav.

Výdatné zrážky počas niekoľkých dní spôsobili záplavy a lokálne záplavy v Queenstowne na Južnom ostrove Nového Zélandu. Miestne médiá zdôrazňujú, že je to najväčšia turistická destinácia v krajine.

Starosta Glyn Lewers uviedol, že vo štvrtok evakuovali viac ako 100 ľudí. Apeloval na tých, ktorí musia cestovať, aby boli na cestách obzvlášť opatrní.

Uzavreté cesty a školy

V piatok ráno miestneho času vyhlásili v Queenstowne výnimočný stav a bol zavedený aj v regióne Southland. Tamojšia reka Waikaia sa vyliala z brehov a zaplavila poľnohospodársku pôdu.

K vážnym záplavám došlo okrem iného aj v meste Gore, kde boli niektoré cesty uzavreté pre záplavy a zosuvy pôdy. V piatok niektoré školy v meste zrušili aj vyučovanie.

Zdroj: Facebook/Gore District Council
Zdroj: Facebook/Gore District Council

Rekordné zrážky

Queenstown zaznamenal najvýdatnejšie zrážky za posledných 24 rokov. Za 24 hodín do 9:00 miestneho času v piatok spadlo 87 l vody na m², informoval denník The Sydney Morning Herald.

Na niektorých miestach boli zrážky aj výdatnejšie. V oblasti Milford Bay spadlo 318 l/m².

Dážď pokračuje

Novozélandský meteorologický ústav varoval, že nad Severný ostrov sa presúvajú výdatné zrážky.

Cez víkend by v niektorých oblastiach mohlo spadnúť značné množstvo zrážok, uvádza sa na sociálnych sieťach.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd