Povodne v Taliansku. Začínajú preteky s časom o záchranu starovekých textov

Povodne v Taliansku. Začínajú preteky s časom o záchranu starovekých textov
Veronika Sádovská

Povodeň ohrozila miestne umelecké diela, staré texty, rukopisy a zväzky v knižnici Forlì. Teraz sa ich snažia zachrániť zaujímavou technikou.

Povodne v Taliansku si vyžiadali okrem ľudských obetí aj tie umelecké. Mnoho starovekých kníh skončilo pod nánosmi bahna. Teraz sa ich snažia zachrániť zaujímavou technikou.

Chcú ich zamraziť

Chladiarenské vozidlá a chladiarne spoločnosti Bofrost sú už k dispozícii a pripravené prijať a zabezpečiť staré texty, rukopisy, knihy a zväzky zo šestnásteho storočia na papieri a pergamene, ktoré sa nachádzajú v diecéznej knižnici Forlì.

Po povodniach sú pod nánosom bahna a vody a hrozí, že sa úplne zničia. Je to tým, že do 48 hodín sa na nich vyvinú huby a definitívne ohrozia artefakty.

V týchto prípadoch je jediným spôsobom, ako zachrániť umelecké diela, vložiť ich do špeciálnych obálok a čo najrýchlejšie schladiť na veľmi nízku teplotu, aby sa zastavil vývoj húb a umožnilo to neskôr jemné a špeciálne reštauračné práce.

Katastrofálne následky povodní

„Okamžite sme kladne zareagovali na žiadosť biskupa z Forlì, monsignora Livia Corazzu, ktorý je pôvodom z Pordenone a vie, že v týchto prípadoch vždy dávame k dispozícii naše vybavenie, ktoré je na špici v oblasti mrazenia a udržiavania chladu. Dokonca aj v pohybe ,“ vysvetľuje Gianluca Tesolin, výkonný riaditeľ Bofrost Italia.

Zároveň dodal: už niekoľko dní sme v kontakte s Archívnou a bibliografickou superintendenciou Emilia Romagna a s krízovým oddelením regionálnej koordinácie Ministerstva kultúry Emilia Romagna, na pomoc pri záchrane umeleckých diel z  iných historických miest, ako je mestský archív Sant'Agata sul Santerno v provincii Ravenna."

Ich chladiarenské autá majú tiež tú výhodu, že sú mierne vyvýšené a poskytujú tak ochranu aj na cestách, ktoré ešte stále sú plné bahna.

Začínajú sa tak preteky s časom, aby zachránili vzácne umelecké diela.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd