Povodňová situácia sa zhorší

Peter Minárik

Na severe rýchlo stúpajú hladiny vodných tokov v dôsledku neutíchajúceho dažďa. Rieka Oravica v Trstenej sa blíži k výške 350 cm, čo je už pol metra nad úrovňou tretieho povodňového stupňa.

Na Orave však stúpajú aj ďalšie toky. Polhoranka v Oravskej Polhore a Kvačianka v Liptovskej Sielnici dosahuje úroveň 2. stupňa povodňovej aktivity.

Zlé správy však sú, že situácia sa do konca týždňa nezlepší. Pršať bude na severe do rána, pričom podvečer prídu ďalšie zrážky. V noci na sobotu začne od severovýchodu opäť na celom území pršať, pričom na severe aj výdatnejšie. Ďalšie zrážky potom dorazia v nedeľu od severozápadu.

Sever si tak neoddýchne. Pršať bude aj v nasledujúcich dňoch a na takej Orave, kde sú povodia poriadne nasýtené a rieky stúpajú môže do konca tohto týždňa spadnúť ďalších až 100 litrov zrážok na meter štvorcový. 

Pre zaujímavosť uvádzame, že tento rok je na Orave veľmi vlhký a aj vďaka prvej povodňovej vlne, ktorá prišla túto jar je na Orave k dnešnému dňu za celý tento rok až o viac než 200 mm zrážok viac ako je dlhodobý priemer.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd