Požiar na Maui má už neuveriteľných 110 obetí. Prehľadali zatiaľ 38% zhoreného územia

Požiar na Maui má už neuveriteľných 110 obetí. Prehľadali zatiaľ 38% zhoreného územia
Veronika Sádovská

Požiar na Havaji má už 110 obetí. Nie je vylúčené, že ich počet ešte bude stúpať. Zataľ prehľadali takmer polovicu spáleného územia.

Havajský správca elektrickej siete čelí rastúcej kritike za to, že nevypol včas prúd, hoci na ostrove fúkal veľmi silný vietor, ktorý mohol zvaliť stožiare elektrického vedenia. Objavili sa totižto špekulácie, že za najničivejší požiar v dejinách môžu práv spadnuté elektrické stĺpy.

Hasiči stále bojujú s plameňmi

Ešte stále zúri obrovský požiar, ktorý si vyžiadal najmenej 110 obetí. Požiar historického mesta Lahaina sa podarilo dostať pod kontrolu zatiaľ z 85 %.

Požiar pri meste Kula v centrálnej časti ostrova je pod kontrolou zo 75 %. Zvyšné časti požiarov sú vo veľmi ťažko až neprístupných oblastiach.

Prehľadávajú sutiny

V zhorených oblastiach stále prehľadávajú sutiny. Počas včerajšieho dňa našli ďalšie 4 zhorené telá a počet obetí sa tak vyšplhal na 110. Ide o najtragickejší požiar v histórii USA.

Trosky pomáhajú prehľadávať aj záchranári so špeciálne vycvičenými psami na hľadanie ľudských ostatkov. Doteraz bolo prehľadaných 38% zhoreného územia.

Požiar podobný Camp Fire z roku 2018

Tento požiar považujú mnohí za podobný tomu, ktorý vypukol v roku 2018 v Kalifornii a dostal názov Camp Fire. Vtedy doslova zrovnal so zemou väčšinu mesta Paradise na severe Kalifornie.

Počas troch týždňov oheň zničil vyše 19 000 domov, spálil plochu s rozmerom 620 štvorcových kilometrov a zomrelo pri ňom 85 ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd