Poznáme presný dátum, kedy do Zeme môže naraziť veľký asteroid. NASA už pracuje na jeho odklonení

Poznáme presný dátum, kedy do Zeme môže naraziť veľký asteroid. NASA už pracuje na jeho odklonení
Veronika Salayová

Vedci vypočítali presný dátum, kedy môže dôjsť ku kolízii veľkého asteroidu so Zemou. Ak k tejto zrážke dôjde, asteroid udrie veľkou silou − vyprodukuje energiu ako 22 atómových bômb. 

Tento asteroid nepredstavuje pre našu planétu teraz žiadnu bezprostrednú hrozbu, ale o niekoľko desiatok rokov je tu malá šanca, že by sa mohol zraziť so Zemou.

Vedci  určili presný deň, kedy by Zem mohol zasiahnuť asteroid so silou 22  atómových bômb. Hrozí, že Zem zasiahne asteroid Bennu, ktorý obieha Zem každých 6 rokov. Dosahuje veľkosť okolo 490 metrov a váži približne 79 miliárd kg. 

Podľa výpočtov vedcov by sa podľa predpovedí mohol zraziť so Zemou 24. septembra 2182. Aj keď je tento dátum ešte veľmi ďaleko, NASA už teraz aktívne pracuje na plánoch odklonenia dráhy tohto potenciálne nebezpečného asteroidu. 

Aké sú šance?

V roku 2182 je šanca, že Bennu narazí do našej planéty 1:2 700 a v roku 2300 je šanca, že Bennu dosiahne Zem, ešte väčšia, a to 1:1 750. 

Americká vesmírna agentúra vyslala k asteroidu pred siedmimi rokmi kozmickú loď a tá vráti sa zhodou okolností tento týždeň, presne 159 rokov pred možnou kolíziou.

Asteroid by v prípade zrážky nespôsobil masové vyhynutie alebo zničenie planéty, no na regionálnej úrovni by mal jeho dopad na Zem katastrofálne dôsledky, ak by zasiahol husto obývanú oblasť. 

Asteroid bol objavený v septembri 1999. Bennu sa spolu s asteroidom 1950 DA radí k najnebezpečnejším známym asteroidom v slnečnej sústave. 

V dôsledku svojej obežnej dráhe s dĺžkou obehu okolo 1,2 roka sa v najbližších pár storočí niekoľkokrát nebezpečne priblíži k Zemi. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd