Pozor, aj dnes nás čaká ďalšie sneženie a silný vietor, ktorý môže páchať škody

Veronika Salayová

Pondelok dorazila na naše územie víchrica Khursu, ktorá priniesla so sebou výrazné ochladenie a veľmi silný vietor. Ten na mnohých miestach vyčíňal a spôsoboval škody. Pripravte sa, aj dnešok bude veľmi podobný... 

V strednej Európe sa nachádzajú dva dôležité tlakové útvary, ktoré priamo vplývajú na počasie na našom území. Ide o tlakovú výš s menom Liliosa, ktorej stred sa nachádza nad Francúzskom, a tlakovú níž Khusru, ktorá sa rozprestiera od Pobaltia po Čierne more. Práve oni ovplyvňujú počasie v týchto dňoch na Slovensku.

Víchrica s názvom Khursu priniesla výrazné ochladenie, kedy sa na mnohých miestach Slovenska v priebehu pár hodín ochladilo aj o takmer 10 °C. Okrem toho vyčíňal silný vietor, ktorý dosahoval rýchlosť okolo 90 km/h, pričom na horách bol vietor ešte silnejší.

Najviac škôd v Košickom kraji

Na Chopku dokonca zaznamenali orkán po tom, ako vietor po 19.00 hod. dosiahol rýchlosť až 34 m/s, v nárazoch 39 m/s, čo je v prepočte viac ako 140 km/h. Vietor spôsoboval v mnohých lokalitách škody. Išlo najmä o vyvrátené stromy, popadané konáre či prevrátené kontajnery a pod. 

Vo večerných hodinách najviac vietor vyčíňal na východe, najmä v Košickom kraji, kde mali hasiči plné ruky práce. Mnohé cesty ostali večer a v noci neprejazdné, no hasičom sa ich podarilo všetky odstrániť, a dnes ráno by mali byť cesty už plne prejazdné. 

Slovenská správa ciest k dnešnému ránu neeviduje žiadne dopravné obmedzenia v dôsledku nepriaznivého počasia. Pozor si treba dať na Donovaloch, kde je na ceste zľadovatený sneh. 

Dnes ďalšie sneženie a silný vietor

Dnešný deň prinesie podobný charakter počasia ako včera. Aj dnes nás potrápi silný vietor, ktorý by však v poobedňajších hodinách mal Už slabnúť. Najviac bude fúkať na horách so silou víchrice a na juhozápade Slovenska, kde bude vietor dosahovať rýchlosť až 85 km/h. Takýto silný vietor bude aj dnes páchať škody v podobe polámaných konárov a pod., takže na Podunajskej nížine dnes pozor.  

Okrem vetra sa treba pripraviť aj na ďalšie sneženie, ktoré bude najintenzívnejšie na severe Slovenska, kde môže pripadnúť aj viac ako 10 cm čerstvého snehu. Hranica sneženia dnes poklesne až k hranici 300 m, čiže snežiť bude aj v nižšie položených oblastiach. V nížinách sa môžu objaviť zmiešané zrážky alebo dážď.

Teploty budú dnes pomerne nízke a vystúpia iba od +3 do +8 °C. Streda však už bude príjemnejšia, čo sa počasia týka, no bude stále chladno. Následne sa bude už otepľovať. Viac o vývoji teplôt na nasledujúce dni nájdete TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd