Pozor, ázijský sršeň by sa na Slovensku mohol objaviť už tento rok, varujú odborníci

Pozor, ázijský sršeň by sa na Slovensku mohol objaviť už tento rok, varujú odborníci
Veronika Salayová

Nebezpečný invazívny druh sršňa by podľa odborníkov mohol byť na Slovensku potvrdený už tento rok, varujú slovenskí odborníci. Čo to pre nás znamená?

Ochranári i včelári očakávajú, že sršeň ázijský sa na Slovensku môže objaviť už tento rok. Tento invazívny druh je už potvrdený v okolitých krajinách, dokonca ho minulý rok zaznamenali aj 5 km od slovenských hraníc.

Tento rok ho vedci ešte nespozorovali a oficiálne nepotvrdili jeho prítomnosť na území Slovenska, no už teraz sa odborníci vyjadrujú, že s najväčšou pravdepodobnosť o pár týždňov alebo mesiacov sa jeho výskyt na našom území definitívne potvrdí.

 

Ak ho zbadáte, volajte!

Obyvatelia, ktorí ho spozorujú, ho môžu rýchlo nahlásiť. Potenciálny výskyt sršňa ázijského je nutné nahlásiť na Štátnu ochranu prírody SR cez systém rýchleho varovania, dostupný na webstránke ŠOP SR.

„Potrebujeme jeho prípadný výskyt podchytiť už na začiatku, aby sme sa vedeli účinne brániť a nečakali sme tak, ako sa to stalo vo Francúzsku. Čakali niekoľko rokov a začali robiť opatrenia až vtedy, keď bola situácia kritická a bol rozšírený viac-menej po celej krajine,“ vysvetlila Mútňanová.

Ako vyzerá sršeň ázijský?

Sršeň ázijský je o niečo menší než jeho európsky príbuzný. Má výrazne žlté nohy a sfarbenie na hlave a hrudi je prevažne čierne so širokým oranžovým pásom na brušku. Spoznáme to najmä podľa výrazne žltých nôh a tmavšej farbe na hrudi, čo sú jeho hlavné poznávacie znaky.

Európsky sršeň je o niečo väčší, je hnedo sfarbený so žltými pruhmi na brušku a nemá žlté nohy. 

rozdiel medzi ázijským a európskym sršňom
rozdiel medzi ázijským a európskym sršňom, zdroj: invaznedruhy.sopsr.sk

Odborníci sa obávajú straty cenných druhov hmyzu, najmä včiel medonosných. Naše európske včely sa proti ním totiž nedokážu brániť. Ak by sa tento druh hmyzu u nás výrazne rozšíril a došlo by k poklesu opeľovačov.

 

To by mohlo vážne narušiť opeľovanie rastlín v budúcich rokoch a viesť k potravinovej kríze. Zatiaľ nie je jasné, aké ďalšie škody by ázijský sršeň mohol spôsobiť.

Sršeň ázijský je invázny druh, ktorého do Európy zavliekli pravdepodobne prostredníctvom lodnej dopravy. Prvýkrát ho spozorovali pred asi 20 rokmi vo Francúzsku a odvtedy sa postupne rozšíril do západnej a južnej Európy. Teraz sa šíri práve naprieč strednou Európu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd