POZOR: Búrky naberajú na sile a ženú sa nad Slovensko. Tá hlavná vlna príde už o pár minút

Peter Minárik

Nad Maďarskom sa začína v mohutnej miere tvoriť búrková činnosť, ktorá už o niekoľko minút dorazí nad Slovensko. Prvé búrky sa síce už vyskytli, no tá hlavná vlna búrok sa nad naše územie ešte len valí. Všetko naznačuje tomu, že búrky budú mimoriadne silné a lokálne sú nad Maďarskom až extrémne.

Celý dnešný deň varujeme pred búrkami, ktoré sa na naše územie ženú. Tieto búrky budú silné a symbolicky ukončia tropické horúčavy. Tie sa totiž toto leto už nevyskytnú a počasie na našom území bude chladnejšie.

V týchto chvíľach sa na našom území už búrky vyskytujú. Úplne prvé sa vyskytli v okolí Bytče a Žiliny, no prvé búrky máme aj na západe. Je to však nič v porovnaní s tým, čo sa chystá.

Búrky sa dovalia z Maďarska

Tá hlavná vlna búrok, ktorá zasiahne aj naše územie sa začala pred niekoľkými desiatkami minút formovať nad západnou polovicou Maďarska.

Búrky nad Maďarskom naberajú na sile a sú veľmi intenzívne. Najsilnejšie búrky sú aktuálne v oblasti Balatonu a majú smer k severu nad naše územie.

Konvekcia nad Maďarskom má úžasnú dynamiku a silné búrky sa formujú pomerne rýchlo. Páchajú tu aj prvé škody. Pri Balatone zaznamenali krúpy s priemerom 4 až 5 cm.

v Maďarsku padajú takéto krúpy, zdroj: Huszty-Posváncz Éva
v Maďarsku padajú takéto krúpy, zdroj: Huszty-Posváncz Éva

Pozor na silný vietor

Búrky, ktoré sa okolo 21:00 priženú nad naše územie budú mimoriadne silné. Pri ich príchode budú sprevádzané silným nárazovým vetrom, ktorý môže dosahovať rýchlosť aj okolo 100 km/h a podobne veľké krúpy, ako v Maďarsku, sa môžu vyskytnúť aj na juhu západného Slovenska.

Nateraz nič nenaznačuje tomu, že búrky budú slabnúť, ba priam naopak. Nad západným Slovenskom je prehriaty a instabilný vzduch a ešte pred príchodom hlavnej vlny búrok môžu vznikať ďalšie búrky.

Intenzívne búrky hrozia v nadchádzajúcich minútach najmä na západnom Slovensku a vyskytovať sa budú počas celej prvej polovice noci. Vydajte sa tak domov a pripravte sa na búrlivú noc. Situáciu sledujeme ONLINE tu >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd