Pozor! Čakajú nás poriadne mrazivé noci. Teploty budú klesať k -10 °C

Veronika Salayová

Apríl začal chladným počasím a toto ochladenie ešte nateraz nekončí. Nasledujúci dni budú ešte pomerne studené a noci veľmi mrazivé. Zmiernenie nočných mrazov sa očakáva až ku koncu pracovného týždňa.

Do našej oblasti začal prúdiť studený, pôvodom arktický vzduch až spoza polárneho kruhu, ktorý už v nedeľu popoludní priniesol výrazné ochladenie. Dnešný deň sa tak niesol síce v slnečnom, ale veľmi chladnom a veternom počasí. 

Pondelkové maximá sa dnes len málokde vyšplhali nad hranicu +10 °C a aj to iba v teplých južných lokalitách ako Mužla, Želiezovce či Dudince. 

Maximálne denné teploty budú aj v nasledujúcich dňoch pomerne nízke a oproti dlhodobému priemeru budú lokálne nižšie aj o takmer 10 °C. Vplyvom vetra bude aj veľmi nízka pocitová teplota, predovšetkým v lokalitách citlivých na severný vietor.

Chladný deň vystrieda veľmi chladná noc. Noc z pondelka na utorok opäť prinesie nebezpečné mrazy aj do nížin, takže ovocinári, záhradkári či vinári budú musieť opäť ratovať úrodu. Na severe poklesnú teploty k -10 °C, v nížinách budú teploty taktiež pod bodom mrazu, maximálne do -3 °C. 

Ovocinárov čakajú rušné noci

Aj nasledujúce noci budú poriadne mrazivé. Najchladnejšia noc nás čaká počas utorka a stredy. Počas noci zo štvrtka na piatok sa nočné mrazy zmiernia a v nížinách budú tesne nad nulou. 

Vzhľadom na to, že v nížinách už kvitnú stromy a kvety, môžu mať nočné a ranné mrazy veľmi nepriaznivý vplyv na celoročnú úrodu. Ak pestovatelia kvôli mrazom prídu o ďalšiu časť úrody, odrazí sa to aj na finálnej cene potravín. Môže sa tak stať, že slovenské ovocie bude podstatne drahšie.

Jednotlivé ovocné druhy a ich odrody majú rôzne nároky na teplotné optimum a ovocinári tak majú neľahkú úlohu, aby zabezpečili všetko pre to, aby úroda nezmrzla. Nasledujúce tri noci budú pre nich veľmi náročné. 

V galérii nájdete mapky teplotných miním počas nasledujúcich dní. Viac o vývoji denných i nočných teplôt na najbližšie dni nájdete TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd