Pozor, dnešné búrky budú nebezpečné. Môžu priniesť aj TORNÁDO. Kde?

Veronika Salayová

Dnes bude situácia v Európe nebezpečná, čo sa búrkovej aktivity týka. Pondelkové búrky totiž so sebou prinesú aj nebezpečné sprievodné javy ako supercely, multicely, krupobitie či tornáda. Čo hrozí na Slovensku?

Nad strednou Európu sa dnes sa vlní frontálna hranica. Prognostické modely predpokladajú plošnú nestabilitu, čo prinesie do našej oblasti búrky aj s nebezpečnými sprievodnými javmi. 

Počas dnešného popoludnia môžeme v centrálnej Európe predpokladať vznik silnejších superciel, ktoré sa môžu neskôr rozvinúť do multiciel, ktoré môžu páchať aj škody väčšieho rozsahu.

Tieto nebezpečné búrky sa môžu dnes objaviť v juhovýchodnom Nemecku, severnom Rakúska a časti Českej republiky. V týchto oblastiach sa dnes očakáva intenzívne krupobitie a silný vietor s potenciálom páchať škody. 

 
 

Čo očakávať na Slovensku?

Čo sa Slovenska týka, tak aj na našom území bude dnes popoludní búrlivo. Búrky sa očakávajú najmä na západe Slovenska a budú taktiež aj silnejšie. Môžu sa aj na našom území objaviť nebezpečné sprievodné javy ako krupobitie a silný nárazový vietor. 

Presnú polohu búrok a presný čas je však ťažké predpovedať, pretože dnešné búrky budú vznikať na vlniacom sa studenom fronte a to je vždy pre meteorológov ťažký oriešok určiť, ako, kde a kedy sa nakoniec búrky vyvinú.

Podľa dnešnej prognózy meteorologickej služby Estofex má dokonca jedna oblasť Európy aj potenciál pre vznik nebezpečných tornád. Ide o Ukrajinu a Bielorusko. 

poloha a sila pondelkových búrok
poloha a sila pondelkových búrok, zdroj: Estofex

Nepriaznivé počasie sa očakáva aj v niektorých častiach Blízkeho východu a niekoľko silných búrok hrozí aj vo východnom Španielsku a severozápadnom Francúzsku.

Kde udrú najsilnejšie búrky?

Prvé dnešné búrky začnú vznikať na juhu Nemecka a potom sa rozšíria smerom do Čiech a severného Rakúska. Najsilnejšie búrky sa očakávajú v južnej a východnej časti Čiech, kde kombinácia strihu vetra, helicity a hodnôt CAPE ukazuje vhodné dynamické podmienky pre izolované supercely, a to najmä v oblasti stredných Čiech.

 

Dnešné búrky môžu zahŕňať dočasné nárazy vetra, prívalové dažde a aj občasné krupobitie. Situáciu v okolitých štátoch a najmä na Slovensku budeme dnes pozorne sledovať a včas informovať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd