POZOR: Hrozia POVODNE. V noci dorazí lejak a rieky začnú veľmi rýchlo stúpať

POZOR: Hrozia POVODNE. V noci dorazí lejak a rieky začnú veľmi rýchlo stúpať
Peter Minárik

Slovensko po vlne intenzívneho sneženia sužuje prudké oteplenie, ktoré bude mať dopad na výrazný vzostup vodných tokov v nasledujúcich hodinách, ktoré sa môžu rozvodniť. Povodňové stavy budú dosahovať ďalšie vodné toky na Slovensku.

Vianočné oteplenie prináša aktuálne na Slovensko prudký odmäk snehu. Snehová pokrývka mizne doslova pred očami na západnom Slovensku, kde včera napadlo niekoľko desiatok centimetrov nového snehu. Na stanici Modra bolo ešte o polnoci viac ako 40 cm, no aktuálna výška snehovej pokrývky smeruje k 15 cm.

Výrazný úbytok snehu je na celom západnom Slovensku a na juhozápade sa už prakticky všetok sneh roztopil. Topenie snehu bude pokračovať nielen na západe, ale postupne aj na zvyšku územia, pričom intenzita topenia snehu sa zvýši.

Práve teraz zároveň k Slovensku mieria ďalšie zrážky, ktoré budú výlučne kvapalné. Tieto zrážky spôsobia to, že hladiny tokov, kde sa aktuálne premieta topenie snehu začnú výraznejšie stúpať až na úroveň povodňových stupňov.

Spadne množstvo zrážok

Vo večerných hodinách dorazia zo susedného Česka nad naše územie ďalšie zrážky, ktoré zasiahnu predovšetkým severozápadné Slovensko, kde budú zrážky najintenzívnejšie. Pokiaľ teda plánujete vyraziť na polnočnú omšu, tak si so sebou určite zoberte dáždnik. Lejak bude najmä v Žilinskom kraji intenzívny.

Zrážky zasiahnu len západné a stredné Slovensko, kde by do rána malo spadnúť priemerne okolo 5 mm, na strednom Slovensku okolo 10 mm, no v oblasti Žilinského, Trenčianskeho a v niektorých okresoch Banskobystrického kraja môže spadnúť až 30 mm.

očakávané zrážkové úhrny
očakávané zrážkové úhrny

Vianočné povodne hrozia hneď na niekoľkých miestach

Aktuálne najhoršia situácia je na Dunaji a na dolnom úseku Moravy. Dunaj v našom hlavnom meste je len kúsok od 2. povodňového stupňa, no hladina rieky kulminuje a v nadchádzajúcich hodinách bude klesať.

To sa však nedá povedať o iných tokoch. Stúpať začnú vodné toky predovšetkým v Žilinskom a v Trenčianskom kraji a vzhľadom na udalosť z posledných dní treba počítať na povodí rieky Nitra zrejme s najvýraznejším vzostupom tokov.

Vodné toky začnú prudko stúpať už okolo polnoci, pričom do rána sa na niektorých profiloch povodia rieky Nitra očakáva dosiahnutie až 3. povodňového stupňa.

Vplyvom topenia snehu a zrážok budú stúpať aj rieky v povodí Kysuce, Oravy a Váhu. Už čoskoro sa situácia zhorší aj na tokoch v oblasti Malých Karpát. Hydrologické stanice zaznamenávajú rast vodných tokov, ktoré taktiež už čoskoro budú atakovať povodňové stupne.

Vianočné sviatky tak pokojné nebudú a treba sledovať stav hladiny potokov a riek aj vo vašej obci. Povodia sú nasýtené a kombinácia rýchleho topenia snehu so zrážkami prinesie lokálne povodne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd