POZOR na extrémne búrky. Platí najvyššia výstraha. Búrkový systém postupuje východom a mieri aj na západ

Peter Minárik

Počasie na našom území začali ovplyvňovať búrky. Zatiaľ čo od západu sa blíži časť búrkového systému z Rakúska, tak nad Tatrami a nad severovýchodným Slovenskom dochádza k tvorbe ďalších významných búrok, ktoré prinášajú aj krúpy.

Na našom území sa rozbiehajú výrazné búrky, ktoré sú veľmi intenzívne. Najhoršia situácia je aktuálne na severovýchode našej krajiny, kde sa formuje rozsiahly búrkový systém, ktorý sa v nadchádzajúcich minútach vydá smerom nad ďalšie partie východného Slovenska.

Oblačnosť sa zväčšuje a vietor silnie aj na západnom Slovensku, čo súvisí s ďalším búrkovým systémom, ktorý sa aktuálne nachádza nad Rakúskom. Na západe by však malo predovšetkým spŕchnuť, no ani tu nie je vylúčená búrka.

Extrémne silné búrky na severe

Na severovýchode Slovenska je aktuálne situácia najvážnejšia. Tu totiž naberá na sile rozsiahly búrkový systém. Ten produkuje výdatné zrážkové úhrny. Podľa radarových odhadov spadlo v oblasti severovýchodného Slovenska niekoľko desiatok milimetrov zrážok. Viac zrážkomerov je však na poľskej strane a tu už spadlo viac ako 50 mm. 

Búrky hrozia predovšetkým výrazným krupobitím. Priemer krúp môže dosahovať až 5 cm. SHMÚ taktiež varuje pred extrémnymi búrkami. Vydal pre severovýchod najvyšší, 3.stupeň.

Intenzívne búrky sa aktuálne stáčajú smerom k východu až k juhovýchodu a hrozia, že zasiahnu mnohé oblasti Prešovského kraja. Buďte preto ostražití.  Silné búrky už zasiahli okolie Tatier, kde sa vyskytlo výrazné krupobitie.

Na západe sa mračí, aj tu môže prísť búrka

Teploty na našom území už dosiahli svoj vrchol a v nadchádzajúcich minútach budú klesať. Príliv teplého vzduchu totiž do našej oblasti vyvrcholil a teraz počasie začína ovplyvňovať studený front na čele s búrkami. Za ním sa však natláča už chladný vzduch.

Nad východným Rakúskom pomerne intenzívne prší a tzv. prefuk z tejto oblasti sa už dostal aj nad krajný západ. Teploty si to tak namierili nadol a v Bratislave sa už ochladilo aj o 5 °C.

Očakáva sa, že zrážkové pole by malo zachytiť krajný západ, kde sa rozprší. Riziko búrok je však pomerne nízke. Najzaujímavejší je pohľad na búrku v oblasti Neziderského jazera. Jej zvyšky by sa mohli večer dostať na krajný juhozápad.

búrky môžu zasiahnuť aj západ
búrky môžu zasiahnuť aj západ

Intenzívne búrky však na západe nehrozia a ak sa aj vyskytnú, tak pôjde skôr o bežnú letnú búrku s lejakom. Informácie z vašej oblasti nám zašlite cez WhatsApp.

Všetko podstatné nájdete aj v našom ONLINE streamu TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd