Pozor, na kliešte! Vedeli ste, že tie v meste sú nebezpečnejšie?

Pozor, na kliešte! Vedeli ste, že tie v meste sú nebezpečnejšie?
Veronika Sádovská

Ak sa obávate boreliózy prenášanej kliešťami, máme pre vás dôležitú správu. Skôr sa ňou nakazíte v mestskom parku ako v lese. Vedci prišli s novými poznatkami o kliešťoch, typických letných parazitov.

Počasie pozýva ľudí viac do prírody či do mestských parkov. Ak ste si mysleli, že ste práve v parku pred kliešťami a nimi prenášanou boreliózou v bezpečí a tie nebezpečnejšie sa skrývajú v lesoch, najnovšie vedecké poznatky vám to vyvrátia. Je to presne naopak.

Výskum vykonali susedia v Českej republike. Zozbierali vzorky z parkov v každom krajskom meste a zisťovali ako veľmi sú nebezpečné pre človeka. Aktuálne výsledky z minuloročnej sezóny prekvapili ich a prekvapia možno aj vás.

 

V meste sú nebezpečnejšie a je ich aj viac

„Celkovo sme v prvých ôsmich mesiacoch projektu zhromaždili viac ako tritisíc kliešťov z mestských a prímestských parkov a lesoparkov. Otestovali sme ich na prítomnosť piatich druhov baktérií, ktoré môžu ľuďom spôsobiť rôzne choroby,“ povedal vedúci tohto projektu Václav Hönig z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR.

Dodal, že takmer polovica týchto kliešťov, presnejšie 44 %, boli infikované najmenej jednou takouto baktériou. Najčastejšie to bola baktéria spôsobujúca lymskú boreliózu a tú našli až u 26 % týchto živočíchov.

Takto prebieha zber kliešťov
Takto prebieha zber kliešťov, AV ČR

Na udržiavanom trávniku je ich menej

Projekt sledovania kliešťov bude trvať ešte tento aj budúci rok. Počas celého roka sledujú ich aktivitu a výskyt hlavne v parkoch v Prahe, Ostrave a Českých Budějoviciach. Raz za rok ich zberajú aj z ostatných krajských miest.

„Výrazný rozdiel sme zaznamenali medzi jednotlivými parkami aj medzi ich časťami podľa toho, či išlo o centrálne mestské udržiavané parky alebo skôr o lesoparky s krovinami a stromami. Na rôznych miestach sme našli od 1 až po 72 jedincov na sto metrov štvorcových,“ uviedol Hönig s tím, že najviac sa vyskytujú v menej udržiavaných častiach parkov. Na pravidelne kosenom trávniku boli nálezy kliešťov ojedinelé.

 

Priemerne ich ale našli vo všetkých oblastiach v počte 15 jedincov na sto metrov štvorcových. Prekvapivo je to ale vyššie množstvo ako ich bežne našli vo voľnej prírode. Problémom je tiež to, že infikované kliešte našli aj počas teplejších dní v zime.

Aktuálne vyvíjajú aj aplikáciu, vďaka ktorej sa k sledovaniu výskytu kliešťov na území Českej republiky môže zapojiť aj verejnosť. Budú môcť tak vedcom hlásiť aj výskyt kliešťov na vlastnej záhrade.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd