Pozor na lavíny: V Tatrách platí 3. stupeň nebezpečenstva

Veronika Sádovská

Vo Vysokých a Západných Tatrách sa môžu uvoľniť lavíny už pri miernom zaťažení. Padať môžu aj samovoľne.

Ak vás jarné počasie zlákalo do prírody a chcete sa ochradiť vo vyšších polohách, kde je ešte sneh, dajte si pozor na lavíny. Môžu vznikať už pri miernom zaťažení, napríklad aj pri pošmyknutí či páde, ale uvoľniť sa môžu vplyvom tepla aj samovoľne.

Podľa Horskej Záchrannej Služby: "Vplyvom sneženia a silného vetra z poslednej periódy sneženia je sneh previaty na záveterné svahy južných až východných orientácií. Tu je uložený vo forme dosiek a vankúšov, ktoré je možné uvoľniť aj pri malom dodatočnom zaťažení." 

Vplyvom oteplenia sa sneh postupne topí a oťažieva. Na južných svahoch sa tak môžu vyskytnúť samovoľné lavíny. Veľký pozor si dávajte pod skalnými stenami či hrebeňmi. 

Pozor si tiež treba dávať na mäkkú vrstvu snehu v hĺbke asi 20 - 50 cm, tá je uložená na firnovej vrstve. Práve v nej môže dôjsť k uvoľneniu lavíny pri väčšom zaťažení - peší výstup alebo pád. 

V Nízkych Tatrách a vo Fatrách platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva. Rovnako si tam dávajte pozor hlavne na južných svahoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd