Pozor na nočné mrazy. Tentoraz hrozí, že poškodia aj vinič, no v ohrození sú aj iné stromy

Peter Minárik

Po búrlivom počasí má Slovensko pred sebou ďalšiu, veľmi chladnú noc, ktorá prinesie na naše územie plošné mrazy. Teploty sa dostanú na viaceré miesta pod nulu a ovocinári, či agronómovia budú mať nadchádzajúcu noc opäť plné ruky práce.

Definitívne máme za sebou vlnu mimoriadne búrlivého počasia, ktoré v uplynulých troch dňoch prinášalo na naše územie mimoriadne pestrú plejádu javov. Po búrkach a silnom vetre sme sa dostali do vlhkého prúdenia, ktoré aj dnes prinášalo početné prehánky.

Teraz sa už počasie na našom území začína zlepšovať a vyjasňuje sa. Toto vyjasnenie však opäť prinesie na naše územie potencionálne problémy pre ovocinárov a tentoraz aj vinárov. Mrazy totiž zasiahnu aj vinohradnícke oblasti na východe Slovenska, vrátane Tokaja.

 

Teploty klesnú pod nulu na mnohých miestach

Mrazy prinesie veľmi chladný vzduch, ktorý začal prúdiť do našej oblasti za studeným frontom od severozápadu. V tomto chladnom vzduchu sa už teraz rozširuje tlaková výš, ktorá prináša vyjasnenie.

Nadchádzajúca noc by mala byť na našom území jasná až polojasná a toto málo oblačné počasie prispeje k rýchlejšiemu ochladzovaniu vzduchu.

Pred nami je mrazivá noc, pri ktorej budú teploty na našom území klesať na 0 až -5 °C. Mrznúť by nemuselo len na západnom Slovensku.

očakávané ranné minimálne teploty
očakávané ranné minimálne teploty, zdroj: iMeteo.sk

Ovocinári sa musia mať na pozore

Mrazy počas vegetačného obdobia predstavujú vážnu hrozbu pre poľnohospodárstvo, záhradkárstvo a vinohradníctvo. Tento jav, ktorý sa často objavuje na jar alebo na jeseň, môže spôsobiť značné škody na plodinách, ovocných stromoch a viničoch, čím negatívne ovplyvňuje úrodu a ekonomiku regionálnych poľnohospodárskych producentov.

 

Ovocné stromy prechádzajú na jar rôznymi fázami rastu – od púčikov až po kvitnutie a rast ovocia. Každá z týchto fáz je citlivá na mráz, ale najviac zraniteľné sú v období kvitnutia a tesne po ňom. Mrazy, ktoré nastanú v tomto kritickom období, môžu spôsobiť poškodenie alebo úplnú stratu kvetov, čo priamo vedie k zníženiu množstva a kvality budúcej úrody.

Mrazy môžu ohroziť aj vinič

Nadchádzajúca noc by mala byť mrazivá aj v oblastiach, kde sa predchádzajúcu periódu ochladenia mrazy nevyskytli. Hovoríme o východoslovenskej vinohradníckej oblasti a oblasť Tokaja.

Teploty aj tu budú klesať pod nulu a ohroziť výhonky. Jarné mrazy môžu poškodiť alebo úplne zničiť tieto mladé výhonky, čo by malo za následok zníženie úrody.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd