POZOR na počasie. Rúti sa na nás ochladenie, ktoré prinesie návrat mrazov, a dokonca bude aj snežiť

POZOR na počasie. Rúti sa na nás ochladenie, ktoré prinesie návrat mrazov, a dokonca bude aj snežiť
Peter Minárik

Počasie prinesie v nadchádzajúcich hodinách nebezpečnú zmenu, na ktorú si treba dať veľký pozor. Do našej oblasti sa totiž rúti od severu studený vzduch, ktorý na Slovensko prinesie mimoriadne chladné počasie v podobe nočných mrazov, a dokonca budú poletovať aj snehové vločky.

Slovensko čaká teplotný šok, pred ktorým si musia dať veľký pozor predovšetkým naši poľnohospodári a pestovatelia. Blížiace sa výrazné ochladenie, ktoré už večer dorazí na Slovensko, totiž môže poškodiť vegetáciu. Ochladenie, ktoré máme pred sebou, nie je na súčasnú ročnú dobu nezvyčajné, no vzhľadom na periódu mimoriadne teplého počasia z uplynulých týždňov môže spôsobiť škody.

Prepadne sa k nám studený vzduch od severu

Počasie sa začalo meniť už včera. Cez naše územie totiž postupoval studený front, ktorý na naše územie priniesol dokonca aj búrky, pri ktorých udrelo okolo 260 bleskov.

Za týmto studeným frontom, ktorý včera postupoval cez naše územie k nám začal zatekať chladný vzduch, no jeho príliv sa poriadne zintenzívni v nadchádzajúcich hodinách.

Aktuálne k nám prúdi chladnejší vzduch od severozápadu, no prúdenie sa už v týchto chvíľach začína meniť na chladnejšie severné. V nadchádzajúcich dňoch bude počasie riadiť tlaková níž, ktorá sa z Pobaltia bude presúvať cez východné Poľsko až nad Ukrajinu.

Okolo tejto tlakovej níže k nám najskôr bude prúdiť chladný vzduch od severu a postupne ešte chladnejší, suchší od severovýchodu.

 

Čakajú nás mrazivé noci

Zatečenie studeného vzduchu budeme možné pozorovať už na teplotách v priebehu nadchádzajúcej noci. Zajtrajšie ranné teploty totiž na takmer celom strednom a východnom Slovensku poklesnú pod bod mrazu. Na západe by ešte mrznúť nemuselo, no aj tu treba počítať s prízemným mrazom.

Ešte chladnejšia bude noc na utorok. Teploty by totiž mohli klesnúť pod nulu dokonca aj na západnom Slovensku.

minimálne teploty v pondelok ráno
minimálne teploty v pondelok ráno
minimálne teploty v utorok ráno
minimálne teploty v utorok ráno

Slovensko čakajú nočné mrazy, ktoré môžu poškodiť vegetáciu. Tohtoročný február bol totiž mimoriadne teplý. V porovnaní s dlhodobým normálom bola priemerná februárová teplota o 5 °C vyššia, čo zobudilo prírodu.

Pomerne chladné počasie nás nečaká len nasledujúce dve noci, ale aj počas dňa. Zajtrajšie maximálne teploty sa budú pohybovať od +5 do +10 °C, ale na severe zavládne zimné počasie s maximálnymi teplotami len slabo nad nulou.

maximálne teploty počas pondelka
maximálne teploty počas pondelka

Môže aj snežiť

Ochladenie bude v nadchádzajúcich hodinách také výrazné, že výrazne klesne aj hranica sneženia. Tá sa postupne zníži na 500 metrov, no najmä na severovýchode klesne aj do najnižších polôh.

 

Vďaka takémuto ochladeniu sa dokonca môže vrátiť aj sneženie. Treba však dodať, že prúdenie, ktoré nás čaká, bude suché a tak nás veľa zrážok nečaká.

Snehové vločky by sa mohli objaviť v noci z nedele na pondelok a v pondelok ráno predovšetkým na severe východného Slovenska, ale snehová pokrývka by sa vytvoriť nemala.

Nadchádzajúce hodiny si tak treba dať veľký pozor na nebezpečné počasie, ktoré nás čaká. Situáciu v jednotlivých okresoch Slovenska si môžete pozrieť TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd