POZOR! Na severe hrozí biela tma a napadne ďalších 20 cm. Počasie bude extrémne nebezpečné a radšej zostaňte doma

Peter Minárik

Víkendové počasie začne veľmi nepriaznivo. Na viacerých miestach sa už rozfúkal silný vietor, no pridáva sa aj sneženie. Podmienky dnes predovšetkým na severe krajiny môžu byť veľmi nebezpečné.

Po včerajšej kalamite, ktorá zasiahla mnohé mestá a obce najmä na severe Slovenska sa aj počas dnešného dňa počasie zhorší. Na celom území bude vyčíňať orkán PIT, no zároveň v oblasti severného Slovenska musia počítať s ďalším snežením, ktoré môže priniesť desiatky centimetrov nového snehu.

Na vine je tlaková níž s menom PIT, ktorá sa presúva z Poľska cez Ukrajinu a Balkán pomerne rýchlo až nad Čierne more. Medzi touto tlakovou nížou a tlakovou výšou, ktorá sa nad naše územie nasúva od západu sa nachádzame v silnom severnom prúdení.

Toto prúdenie okrem toho, že prináša silný vietor je aj veľmi vlhké a prináša zrážky, ktoré sa prejavujú predovšetkým na severe krajiny a tak to zostane až do večerných hodín.

Hrozí výskyt bielej tmy

Po včerajšej kalamite sa v oblasti severného Slovenska nachádza veľké množstvo snehu, pričom počas dnešného dňa pripadnú ďalšie centimetre. Kombinácia sneženia a silného vetra neveští nič dobré.

Na cestách severného Slovenska hrozí od teraz až do večera riziko tvorby snehových jazykov a závejov, ktoré môžu niektoré cesty zneprejazdniť. Veľký pozor však na výskyt takzvanej bielej tmy alebo snehovej fujavice.

Silný vietor totiž môže rozvíriť sneh pričom dohľadnosť môže lokálne klesnúť len na niekoľko desiatok metrov. Ľahko sa tak môže stať, že sa ocitnete mimo cesty a nebezpečenstvo predstavuje aj bočný vietor, ktorý vás môže strhnúť z cesty.

Na severe napadnú ďalšie desiatky centimetrov snehu

V oblasti severného Slovenska by počas dnešného dňa malo aj naďalej snežiť. Sneženie síce bude slabšej intenzity, no bude trvalejšie a dosť výrazné na to, aby prinieslo ďalšie desiatky centimetrov.

očakávaná výška nového snehu
očakávaná výška nového snehu

Najviac nového snehu by malo pripadnúť na horách, kde sa očakáva ojedinele až 30 cm nového snehu. Poriadnu nádielku však zažije aj Orava, kde by mohlo pripadnúť ďalších 20 cm nového snehu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd