POZOR: Na Slovensko o chvíľu udrú búrky. Čo čakať a čo nám hrozí?

Peter Minárik

Aktuálne do našej oblasti vrcholí príliv veľmi teplého vzduchu, ktorý prináša mimoriadne vysoké teploty. Tie sa v týchto chvíľach šplhajú k +20 °C a po veľmi teplom dni dorazia búrky. Tie odštartujú výraznú zmenu počasia. Animáciu dnešných búrok si pozrite vo videu.

Zažívame veľmi teplé počasie, pri ktorom sa teploty dostávajú na nezvyčajne vysoké hodnoty. V týchto chvíľach sa na takmer celom území Slovenska s výnimkou tých najchladnejších lokalít ako Telgárt, či naše hory šplhajú teploty až nad +10 °C.

Najteplejšie máme v Podunajskej nížine, kde začínajú teploty atakovať hranicu +20 °C a je vysoký predpoklad toho, že dnes teploty túto hranicu aj prekonajú. O 13:00 máme najteplejšie v Žihárci, kde sa teplota dostala na +19,2 °C, čo vôbec nie je zvyčajná teplota. V porovnaní s dlhodobým normálom je o zhruba 10 °C vyššia.

Dnes však nebudú prekvapovať len vysoké teploty, ale aj búrky, ktoré sa už vyskytujú v okolí Slovenska a počas nadchádzajúcich desiatok hodín sa očakávajú aj na Slovensku.

Prvé búrky sú tu

Dnešná situácia je zaujímavá tým, že počasie v našej oblasti ovplyvňuje studený front a ten oddeľuje teplotne dve výrazné vzduchové hmoty.

Zatiaľ čo pred studeným frontom vrcholí aj na naše územie príliv veľmi teplého vzduchu od západu, ktorý vyháňa teplota k +20 °C, tak za studeným frontom sa začína natláčať studená, arktická hmota, ktorá zrazí teploty už počas zajtrajšieho dňa výrazne nadol a na sever územia prinesie dokonca aj sneženie.

Prvý blesk už udrel vo Východoslovenskej nížine, ale išlo len o slabú prehánku. Výraznejšie búrky sú nad Maďarskom, pri slovenskom pohraničí. Zaujímavá blesková aktivita sa tvorí aj na česko-nemeckom pohraničí, kde už udrelo 700 bleskov.

aktuálne zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz
aktuálne zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Popoludní bude búrok viac

V priebehu popoludnia začne počasie na našom území ovplyvňovať studený front a na tomto studenom fronte sa začnú tvoriť početné prehánky a búrky. Búrky hrozia na mnohých miestach, no s ich najčastejším výskytom treba počítať na juhu krajiny.

Prvé búrky by sa mali začať vytvárať okolo 15:00 zrejme v Podunajskej nížine. Vo večerných hodinách, okolo 18:00 by mal byť ich najčastejší výskyt v Banskobystrickom kraji.

Aktualizované o 14:07: Pripravte sa na to, že dnešné popoludnie môžu prekaziť búrky, ktoré môžu priniesť aj nebezpečné sprievodné javy ako krúpky, či výraznejší dážď. Prvé búrky sa už vyskytujú na západe Slovenska. Aktuálny výskyt búrok nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd