POZOR: Na Slovensko sa ženie mimoriadne NEBEZPEČNÉ počasie. Najhoršie to bude na západe

POZOR: Na Slovensko sa ženie mimoriadne NEBEZPEČNÉ počasie. Najhoršie to bude na západe
Peter Minárik

Nielen na Slovensko, ale do celej strednej Európy sa rúti veľmi nebezpečné počasie, ktoré začne vystrájať už v pondelok popoludní, no na našom území sa počasie zhorší až v priebehu večera. Odporúčame radšej zostať doma a rozhodne necestovať.

Vďaka prílivu veľmi chladného vzduchu a vplyvu tlakovej výše zažívame na našom území relatívne pokojné počasie. Na obzore je však mimoriadne nebezpečná kombinácia, ktorá zvykne v zimnom období spôsobovať rozsiahle problémy a nehody.

Aktuálne do našej oblasti prúdi studený vzduch, no už v pondelok začne cez naše územie postupovať frontálny systém, ktorý so sebou vtiahne aj teplý vzduch. Problém však nastáva v tom, že teplý vzduch veľmi rýchlo prenikne najskôr do vyšších vrstiev a až následne do tých spodných.

Takáto situácia obvykle znamená výskyt mrznúceho dažďa, no tentoraz to bude horšie v tom, že intenzita mrznúceho dažďa by mala byť v niektorých okresoch Slovenska výrazná, čo môže vyvolať mnoho problémov.

Hrozí nebezpečné mrznúci dážď

Ako sme spomínali, tak cez našu oblasti začne postupovať frontálny systém. Ten sa obvykle vždy skladá z teplého a studeného frontu. Zvyčajne najskôr postúpi teplý front a následne studený front.

To sa očakáva aj v pondelok. Cez našu oblasť postúpi najskôr teplý front so zrážkami, za ktorým do našej oblasti prenikne veľmi teplý vzduch a následne postúpi studený front, za ktorým sa obnoví chladné, severozápadné prúdenie.

Nebezpečný bude práve teplý front, ktorý prinesie dočasné, no veľmi výrazné oteplenie. Tento teplý front bude v pondelok počas dňa postupovať cez našu oblasť a prvé problémy prinesie do Poľska a do Česka, kde tunajší meteorológovia pred mrznúcim dažďom vydali varovanie 3. stupňa. Teplý vzduch totiž rýchlo prenikne do výšok, zatiaľ čo pri zemi bude mrznúť.

Očakáva sa tak pomerne rýchla tvorba poľadovice. Ľad obalí nielen cesty a chodníky, ale aj konáre a elektrické vedenia, ktoré pod ťarchou ľadu môžu padať.

Slovensko čaká zhoršenie počas večera

V pondelok popoludní sa veľké problémy očakávajú na východe Čiech a na Morave, a vo večerných hodinách okolo 19:00 by celá nebezpečná situácia mala doraziť aj nad naše územie.

Mrznúci dážď hrozí prakticky na celom západnom a strednom Slovensku, no najnebezpečnejšia situácia sa očakáva predovšetkým na západnom Slovensku. V pondelok večer tak počítajte s nebezpečným počasím a radšej nikam necestujte.

Viac o tom, v ktorých okresoch by to malo byť najhoršie nájdete na mape výstrah TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd