Pozor, na Spiši vyčíňa supercela. Dnešné búrky môžu byť nebezpečné

Pozor, na Spiši vyčíňa supercela. Dnešné búrky môžu byť nebezpečné
Veronika Salayová

Po ranných búrkach máme na východe opäť búrlivo. Búrky pribúdajú pomerne výrazným tempom a niektoré z nich dokonca vykazujú supercelárne črty.

Tak ako sme avizovali, krátko popoludní začali na Gemeri a Spiši vznikať ďalšie búrky, ktoré sa postupne čoraz viac rozmáhajú.

Nad stredným a východným Slovenskom totiž narastá kopovitá oblačnosť, z ktorej vznikajú prehánky a následne búrky. Vzduch sa labilizuje a ďalšia vlna búrok sa tak už začala formovať.

Na Spiši vyčíňa supercela

Niektoré búrky dokonca vykazujú aj supercelárne črty. Jedna z búrok je jednoznačne supercela. Ide o búrku v Spišskom Podhradí. Táto búrka môže produkovať aj menšie krúpy a prinášať zosilnený vietor. 

Dnešné búrky tak môžu byť nebezpečné. Budú pomerne stacionárne, čo znamená, že v jednej lokalite môže spadnúť veľké množstvo zrážok. Búrky sa budú postupne vyvíjať a pomaly pohybovať smerom k juhovýchodu.

Búrky dnes hrozia len na východe Slovenska, kde môžu lokálne priniesť až 50 mm zrážok. Na zvyšku územia bude panovať slnečné a naďalej veľmi teplé počasie. 

Situáciu sledujeme v našom ONLINE prenose TU>>. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Piatok
Oblačno
20 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd