Pozor na zimu. Do týchto oblastí sa v noci vráti SNEŽENIE a udrú aj mrazy

Pozor na zimu. Do týchto oblastí sa v noci vráti SNEŽENIE a udrú aj mrazy
Peter Minárik

Počasie sa na Slovensku začína meniť a na naše územie sa vracia zima, ktorá tu už nebola niekoľko týždňov. V nadchádzajúcich hodinách nás zasiahnu nielen mrazy, ale niektoré oblasti nášho územia sa dočkajú aj sneženia.

Nad našimi hlavami sa začína diať zmena, ktorú už v nadchádzajúcich chvíľach mnohí pocítia a to pomere výrazne. Zmenu počasia, ktorá nás čaká predikuje aj dianie z uplynulých hodín, kedy sa vyskytovali búrky.

Počas včerajšieho dňa sa búrky vyskytli aj na našom území. Na východnom Slovensku udrelo viac ako 600 bleskov. Dnešný deň priniesol významnú búrkovú aktivitu k našim južným susedom, kde sa blýskalo najmä v okolí Budapešti.

Tieto búrky spôsobuje to, že teplá vzduchová hmota sa stretáva s chladnou vzduchovou hmotou od severovýchodu. Práve dynamika, ktorá vzniká zapríčiňovala v uplynulých dňoch tieto búrky.

Už v noci udrú mrazy

Od severovýchodu sa nad našimi hlavami už počas dňa nasúvala chladná vzduchová hmota, ktorú bolo možné badať na teplomeroch v oblasti severného a východného Slovenska, kde teploty klesali pod +5 °C. Na krajnej Orave bolo dokonca len slabo nad nulou.

 

Počas noci už prítomnosť studeného vzduchu pocítime na teplotách na celom Slovensku. Teploty do rána poklesnú na +5 až 0 °C a na mnohých miestach nášho územia treba počítať s prízemným mrazom. Ten zatiaľ nepredstavuje problém, no problém predstavujú teploty vo výške 2 metrov, ktoré treba očakávať najmä na severe a v údoliach.

Do rána by mohli teploty poklesnúť až k -5 °C, čo môže poškodiť vegetáciu. Tá sa totiž po týždňoch abnormálne vysokých teplôt začala zobúdzať. Najchladnejšie bude na Orave, na Liptove a na Spiši.

očakávané minimálne teploty počas nasledujúcej noci
očakávané minimálne teploty počas nasledujúcej noci, zdroj: iMeteo.sk

Mrazy však dnešným dňom nekončia. Veľmi chladno bude aj v nadchádzajúcich dňoch.

V noci príde aj sneženie

Počas nočných hodín nás však okrem návratu mrazov čaká aj návrat sneženia. Vo vlhkom vzduchu sa už teraz vyskytujú zrážky, ktoré sa budú vyskytovať aj počas noci.

 
 

Keďže sa však bude ochladzovať, tak s poklesom teplôt bude klesať aj hranica sneženia. Tá môže do rána poklesnúť v niektorých okresoch, najmä na severe aj pod 500 metrov. V nadchádzajúcich hodinách sa tak po dlhej dobe môžu v niektorých okresoch dočkať návratu sneženia a dokonca by nejaká snehová pokrývka mohla aj napadnúť.

Podľa aktuálnych predpovedí numerických modelov by mohol sneh napadnúť napríklad na Spiši, či na Gemeri. Najväčšia pravdepodobnosť výskytu sneženia a vytvorenia snehovej pokrývky je okrem týchto oblastí aj na hornej Orave, na severovýchode a v okolí Tatier.

Je takmer isté, že v ranných hodinách sa môžu objaviť zasnežené kopce predovšetkým na severe a východe. Toto chladné počasie by malo na našom území zotrvávať aj nasledujúce dni.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd