Pozor, so zrážkami bude padať aj saharský prach. Koncentrácie budú tentoraz vysoké

Pozor, so zrážkami bude padať aj saharský prach. Koncentrácie budú tentoraz vysoké
Veronika Salayová

Na Slovensko mieri poriadna dávka intenzívneho dažďa, ktorá so sebou prinesie aj veľké koncentrácie saharského prachu. Treba sa preto pripraviť, že dážď bude „špinavý“.

Na juhu západného a stredného Slovenska už od ranných hodín prší. Zrážky sa budú posúvať smerom na sever až severovýchod, pričom zasiahnu čoraz väčšiu časť Slovenska.

Postupne sa rozprší na celom strednom Slovensku, pričom na východe bude zrážok dnes najmenej. Najviac zrážok sa v priebehu dnešného dňa očakáva práve na západnom Slovensku, a to v širšom okolí nášho hlavného mesta. Spadnúť môže aj 50 mm zrážok, pri búrkach lokálne ešte viac. 

Vo večerných a nočných hodinách dorazia na Slovensko búrky z Maďarska. Maďarskí meteorológovia nevylučujú vznik supercelárnych búrok s intenzívnym krupobitím, ktoré by sa mohli dostať aj nad južné oblasti Slovenska. 

Zrážkové pásmo z oblasti Talianska a Balkánu však prinesie aj „bonus“ v podobe saharského prachu. Koncentrácie budú tentoraz vysoké a dážď bude špiniť, autá, okná, balkóny a pod, a to dosť výrazne. 

Dážď bude doslova „špinavý“

Saharský prach v atmosfére nad Slovenskom naviaže na kvapky vody, ktoré ho stiahnu k zemi. Už dnes popoludní bude prach znečisťovať všetky exteriérové povrchy vrátane áut, terás či okien. Koncentrácia prachu bude postupne narastať a v stredu ho bude nad Slovenskom ešte viac.

Najvyššia koncentrácia tzv. mokrého usadzovania bude v stredu okolo obedňajších hodín najmä na východnom Slovensku. Treba sa pripraviť na veľmi vysokú koncentráciu saharského prachu, a to až 1 346 mgr/m2. Zajtra tak bude dážď doslova „špinavý“. 

Mokré usadzovanie saharského prachu v stredu o 12.00 hod. Zdroj: SKIRON
Mokré usadzovanie saharského prachu v stredu o 12.00 hod. Zdroj: SKIRON

Vo štvrtok už bude koncentrácia prachu nad Slovenskom zanedbateľná a aj zrážok už bude menej. Ak prestane pršať, tak vo štvrtok a piatok si mnohí Slováci nájdu svoje autá znečistené čiastočkami saharského prachu.

Na záver pripomíname, že situáciu ohľadom výdatných zrážok pozorne sledujeme v našom ONLINE prenose, kde prinášame všetky aktuálne informácie. Sledujte nás TU.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd